Tanskandogin ravinto ja liikunta

Ruokailurumba-linkki 

Usein kuulee ihmisten päivittelevän dogin kokoa ja arvuuttelevan paljonko se syö. Ruuan määrä on jokaiselle dogille yksilöllistä, mutta itse syötin omille aikuisille nartuilleni noin 0,5 litraa nappulaa kolme kertaa päivässä, eli puolitoista litraa vuorokaudessa per doggi. Nykyään ruokavalio on enimmäkseen BARFia.

ruokinta.jpg

Joskus kuulee jos jonkinlaisia mielipiteitä raakaravitsemuksesta (BARF, Bones and raw food) ja kotiruokinnasta. Oma mielipiteeni on seuraava: Mikäli haluaa pitää dogin BARFilla, on tiedettävä hyvin tarkkaan mitä on tekemässä. Eritoten pentuaikana on äärimmäisen tärkeää että dogi saa kaikki tarvittavat rakenneaineet, jotta vältytään esimerkiksi luustoon kohdistuvilta häiriöiltä ja sairauksilta. Pennuilla ja kasvuaikana siis noudattaisin kasvattajan ohjeita mahdollisimman tarkkaan.

Itse syötän siis koirilleni pääosin raakaravintoa, mutta sekoitan joukkoon välillä nappuloita. Jos olemme reissussa, ravinto koostuu useinmiten nappulasta, koska sitä on niin paljon kätevämpää kantaa mukana. Kannattaa tarkkailla oman koiransa vointia ja mahdollisia esiintyviä oireita jonkun tietyn ravinneaineen puutoksesta ja lisätä ruuan joukkoon jotain sen mukaan. Tätä ei tietysti välttämättä tarvitse tehdä raakaravinnon avulla. Lemmikkieläinliikkeet ovat nykyisin täynnä erilaisia ja -tasoisia ravinnelisiä joita voi käyttää. Linkkivinkeistä löytyy monta hyödyllistä linkkiä jotka käsittelevät erilaisia raakaravintoon ja ravinneaineisiin liittyviä asioita.

Kasvuaikana on hyvin tärkeää että luusto kehittyy oikeaan suuntaan. Jos havaitset että pennun ranteet vääntyvät poikkeuksellisen paljon sen seistessä, on luvassa ongelmia. Vakavampia ongelmia on jo kyseessä silloin kun pennun etujalat vääntyvät ulospäin tai takajalat sisäänpäin. Jos oireet huomaa ajoissa, ei vielä ole liian myöhäistä saada näitä oireita korjaantumaan oikealla ravinnolla. Tästä löytyy esimerkki kuva-albumista, Hepun kasvu -kansion alta. Pentua kannattaa kuitenkin siis tarkkailla päivittäin ja ottaa yhteyttä kasvattajaan tai eläinlääkäriin jos tällaisia oireita esiintyy.

Ylipaino on toinen vaarallinen asia dogille sen kasvuaikana. Vaikka ylipaino harvoin on nuorten dogien ongelmana, se on syytä pitää mielessä. Ylipaino ja luusto-ongelmat kulkevat hyvin pitkälle käsi kädessä niin koirien kuin ihmistenkin suhteen. Samanlailla aikuisen koiran ylipaino vaikuttaa haitallisesti luustoon ja tukielimiin, mutta kasvuvaiheessa on sanomattakin selvää että vaikutus on pysyvämpi.

Mitä nappulaa dogille sitten pitäisi syöttää?

Aiheesta on varmasti yhtä paljon mielipiteitä kun on ruokkioitakin. Jotkut kasvattajat haluavat hillitä pennun kasvua ravinnon avulla, jotta vältyttäisiin liian nopean kasvun ongelmilta. Toiset taas suosivat sitä, että pentu saa kaiken sen mitä se ikinä tarvitsee riittävästi jotta ei tulisi puutosta mistään. Tässä siis neuvoisin kuuntelemaan kasvattajaa ja syöttämään hänen suosittelemaa nappulaa vähintään parivuotiaaksi saakka.

Pääsääntönä kutienkin sanoisin, että markettien myymät ruuat eivät sovellu dogeille. Tästäkin varmasti löytyy eriäviä mielipiteitä, mutta tämä on omani. Ne ovat suunniteltu pääasiassa pienille ja keskikokoisille koirille joihin dogi ei kuulu.

Suuren koiran ruuansulatus ja aineenvaihdunta poikkeaa joiltain osin keskikokoisista ja pienistä. Suuri koira tarvitsee paljon energiaa ja ravinneaineita tiiviissä koossa, jotta vältytään esimerkiksi vatsalaukun kiertymältä.

Itselläni oli käytössä seuraavat tuotteet kun meillä vielä syötettiin nappulaa:

  • Eagle Pack
    • Natural Formula
    • Adult formula
    • Power (jos tarvitsee poikkeuksellisen paljon energiaa)
    • Light (jos tarvitsee pudottaa painoa)

Näiden valmisteiden välillä on eroja ravintoarvoissa sekä raaka-aineissa. Hinta tosin on kutakuinkin sama; reilu 50€ / 15kg.

Näistä olen kuitenkin todennut kaikkien olevan hyviä valmisteita. Pennuille sopivat Eagle packin Natural formula. Eagle packin Natural formulaa voi myös syöttää vähemmän aktiiviselle aikuiselle, esimerkiksi meidän Linda syö sitä, mutta ajiottain kun liikunta on vähemmällä, syötän Eaglen Lightiä.. Eli aina ravinto sen mukaan mikä on energiankuluts, mikäli suinkin vaan keho muutokset sallii. Suurin ero valmistajien ruokien välillä näkyy proteiinien, valkuaisaineiden sekä rasvan määrässä.

Teollisesti valmistettujen koiranruokien valinnassa kannattaa mielestäni olla valistunut. Monia nappuloita testataan julmin eläinkokein ja joihinkin lisätään jopa lopetettujen tai yliajettujen eläimien ruhoja. Asiasta on artikkeleita jotka löydät Linkkivinkeistä. Lisää asiasta ja linkkejä artikkeleihin löytyy myös keskustelupalstalta.

Syökö dogi paljon? Entä onko se kallista?

Tämä on tietysti mielipide kysymys ja suhteellinen sellainen.. Kuten sanoin, omat narttuni söivät puolitoista litraa nappulaa päivässä, Jojo hieman vähemmän kun Dii, koska oli vähemmän aktiivinen ja siten energiaakin kuluu hieman vähemmän. Lisäksi Jojo on jo rotevoitunut joka myös vaikuttaa siihen paljonko tarvitaan ruokaa. Nykyisin syövät vajaa pari kiloa per koira, lihaisia luita, lihaa/sisäelimiä, kasvismössöä jne. Eli raakaruokaa. Heppu syö jonkin verran enemmän koska on kasvuiässä. Pääsääntöisesti dogit kasvavat lähes pelkästään korkeutta noin vuoden ikään. Noin vuoden vanhana alkaa rotevoituminen, joka on tietysti myös yksilöllistä jokaisella koiralla. Tämä on aikakausi joilloin dogi tarvitsee eniten ruokaa, koska silloin lihasmassan kehitys on parhaimmillaan.

Esimerkiksi Jojo joka oli ollut aivan liian vähällä/väärällä ravinnolla alkoi keräämään massaa vasta 2 ikävuoden jälkeen. Lihakset kasvoivat huimaa kyytiä kun ravinto ja liikunta oli sopivaa, ja nyt neiti onkin jo enemmän dogin kuin vinttikoiran näköinen :) Vastaavasti Dii ei vielä ole kunnolla massaa alkanut kehittämään. Onhan sillä lihaksia, mutta siltikin Dii on edelleen tuollainen pirpana vaikka on täyttänyt jo 2. Joten se on hyvinkin yksilöllistä.

Rahaa tähän kaikkeen menee noin 90€ per koira per kuukausi, eli meidän taloudessa koirien ruokakustannukset ovat siinä 360€ hujakoilla kuussa. Onko tämä sitten kallista vai halpaa? Sen saa mielestäni jokainen päättää itse. Kuitenkin noin satasen "ylläpitokustannuksiin" kuukaudessa on varauduttava mikäli mielii elellä dogin kanssa - riippumatta siitä syöttääkö nappulaa, BARFia tai jotain muuta.

Ruokalilurumba-sivulla on hieman tarkemmin tietoa meidän "ruokailutottumuksista", eli kuvia siitä kun raakaruokalasti on tuotu meille ja kun tuotteita ladotaan pakastimeen sekä siitä kun tuotteita sulatellaan ja laitetaan koirille syötäväksi jne. Monellakaan ei ole kovinkaan hyvää kuvaa siitä paljonko reilu 100kg lihaa ja luita loppupeleissä on, paljonko tarvitaan pakastintilaa sen säilyttämiseen ja kauanko sellaisen ruokamäärän syömiseen menee.. Näppäränä voi tietysti ylläolevan perusteella laskea että:

Reilu pari kg lihaa ja luita per päivä (esim. 2,25kg) ja se kertaa neljä koiraa tekee 270kg kolmellekymmenelle päivälle. Se ei kutienkaan ole ihan niin yksioikoista ;) Linkki ruokailutottumuksiin ja kuviin löytyy tästä: Ruokalilurumba

 

 Liikunta. Tarvitseeko se paljon liikuntaa?

 

5_2_heppu_pieni.jpg

Dogit kuuluvat aktiivisuudessaan koirien keskikastiin, eli ei voi sanoa että se olisi tavattoman aktiivinen, muttei mikään sohvaperunakaan. Kuitenkin sanoisin näin: Dogin liikunnantarve ei tyydyty pelkästään remmilenkillä omistajansa kanssa. Kyseessä on suuri koira joka jo "normaalisti kävellessään" menee lujempaa kuin ihminen. Tästä syystä suosittelisin, että dogi pääsisi kerran päivässä vapaana juoksemaan. Tässä painoittaisin sanaa vapaana. Flexi tai liina nimittäin loppuvat tyystin kesken jos dogi lähtee juoksemaan.

Kuitenkaan alle 2 vuotiasta dogia ei saisi juoksuttaa. Juoksuttamisella tarkoitan tässä esim. pyörän rinnalla juoksemista, vaikka se muuten kuulostaisi varmasti hyvältä idealta. Syy tähän on se, että dogin, kuten muidenkaan koirien luusto ei ole täysin kehittynyt ennen 2 vuoden ikää. Rakenne ja koko on kyllä valmis, mutta luiden kovettuminen vie aikansa, ja ennen kovettumista luusto on vielä altis vaurioille ja häiriöille. Raskasta liikuntaa on siis syytä välttää kokonaan tuohon ikään saakka, mutta omaehtoisesti dogi tottakai saa liikkua, juosta ja temmeltää.

Olen nähnyt niitäkin omistajia jotka eivät anna doginsa juosta ollenkaan ennenkun ovat aikusia. Tämä ei mielestäni ole oikein. Kyllä dogi juosta saa, mutta nimenomaan omaehtoisesti ja hyvin mielellään vapaana.

Harrastekoirana dogi ei ole ihanteellinen, mutta ei se mahdotontakaan ole. Miellyttämishalultaan dogit ovat keskitasoa, eli tottelevaisuusvaliota dogista saa vain hyvin vilkkaalla mielikuvituksella ja äärimmäisen hyvällä motivoinnilla. Agilitykin asettaa omat haasteensa koiran koon vuoksi, mutta sitäkin harrastetaan kyllä dogien siinä missä muidenkin koirien kanssa. Harvinaisempaa näky kuintkein on.

12_2_jojodii.jpgVaikkei dogin kanssa varsinaisesti harrastettaisi mitään lajia, on muistettava että peruskäskyt sen on osattava ja niitä aletaan harjoittelemaan heti dogin tullessa kotiin. Vaikka dogi on luovutusiässä vielä pieni ja saattaa vaikuttaa söpöltä hyppiessään vasten omistajaansa, tulee muistaa minkä kokoiseksi dogi kasvaa! Eli älä anna pennun tehdä mitään mitä et halua sen aikuisenakaan tekevän, ja pidä tämä visusti mielessäsi.

Tärkeimpiä asioita ovat omasta mielestäni luoksetulo, hihnassa kauniisti kävely sekä "Ei" komento. Näillä pärjää jo hyvin pitkälle. Jos koira lopettaa puuhansa (mitä ikinä onkaan tekemässä) kun sanot "Ei", tulee luokse kun sanot "Tänne" ja kävelee vetämättä hihnassa, olette jo pitkällä ja selviydytte suurimmasta osasta arkitilanteita sekä pystytte pitämään dogianne metsässä vapaana. 

16_2_08_diiaku6.jpg

Toki muitakin asioita voi ja on suositeltavaa opettaa koirallensa, mutta nämä ovat tärkeimmät. Loput ovat mukavia ja hyödyllisiä temppuja, mutta nuo kolme ensimmäistä asiaa ovat peruskasvatusta jos asian niin voi ilmaista :)

 

 

 TAKAISIN