Hoito

Ravinnon ja liikunnan lisäksi on muutama muu juttu joka tulee ottaa huomioon mikäli dogin itsellensä haluaa.

Kynnet

Dogilla kasvaa kynnet hyvin ylhäältä ja ihanne olisi että ne eivät osu maahan ollenkaan dogin kävellessä normaalisti vaikkapa kotona. Kynnet tulee leikata heti kynnet.jpgsiitä saakka kun pentu tulee taloon, koska aikuista dogia joka ei ole tottunut kynsienleikkuuseen on vaikeaa saada pysymään aloillaan. Kyllä sekin onnistuu, Jojo on siitä meillä oiva esimerkki, mutta paljon helpommalla pääsee kun totuttaa hoitotoimenpiteisiin pennusta saakka.

Kynnet tulisi leikata pennulla vähintään kerran viikossa. Itse olen leikannut kaksi kertaa viikossa jotta kynnen ydin ei pääse kasvamaan, jolloin kynsiä ei enää saa lyhyeksi.

Aikuisella dogilla kynnet leikataan myös noin viikon välein, mutta se ei ole yhtä tarkkaa, koska kynnet eivät kasva yhtä nopeasti kuin pennulla.

Mikäli kynsiä ei pidetä lyhyinä, saattaa tulla jos jonkinlaisia ongelmia. Kynnet lohkeilevat dogin juostessa kovalla alustalla, ne saattavat jopa irrota juurestaan kun dogi ponkaisee juoksuun. Kynsistä tulee kivuliaat ja ne saattavat vääntää jalkoja hyvin hassuihin asentoihin jos ne ovat liian pitkät.

 Turkki

Dogin turkki on kohtalaisen helppohoitoinen. Koska se on lyhyt ja sileä, sitä ei tarvitse harjata. Kuteinkin olisi hyvä poistaa irronneet karvat, eritoten karvanlähdön aikaan. Tämä onnistuu parhaiten kumisukalla (saman tyylinen kun mitä hevosille käytetään) pyörivin liikkein. Karvanlähtö saattaa joskus olla HYVIN massiivistakin. Esimerkki tällaisesta tapauksesta löytyy kuva-alumista!

Dogista lähtee karvaa yllättävän paljon, vaikka sillä ei karvanlähtö varsinaisesti olisikaan. Pienet kovat karvat saattavat joutua esim. jalkapohjaan, jolloin tunne on samanlainen kun jos olisi pieni puutikku jalassa. Karvaa on kutienkin huomattavasti hankalampi nähdä, joka asettaa omat vaikeutensa sen pois saamiseksi ;)

 Sama pätee vaatteisiin. Dogin karvat tunkeutuvat tekstiileihin ja niitä on hankala saada pois. Kyllä sekin onnistuu liimapaperirullan tai perinteiden plyyshisen karvanpoistajan kanssa, mutta töitä siinä saa tehdä. Eli vaikka itse turkki on helppohoitoinen, se ei tarkoita sitä, että kaikki muukin olisi helppoa!

 Meillä sohvat ja makuualustat, auton penkit jne. ovat kaikki suojattu kankaalla jonka voi ravistella ja pestä. Karvoja ja kuolaa kun tuppaa kerääntymään niihin...

Jos karva alkaa tuntumaan öljyiseltä, se kannattaa pestä, mutta ei liian usein. Itse pesemme dogimme muutamia kertoja vuodessa. Tietysti rapakeleillä niitä tulee suihkuteltua jotta saa kuran ja hiekan pois sisään tultaessa.

Korvat

Korvia kannattaa tarkkailla. Jos niihin kertyy vaikkua, se on syytä putsata pumpulilla pois. Monilla dogeilla on korvat sen verran höröllään, että ne pääsevät puhdistumaan luonnollisesti, mutta joillakin tämä ei toimi. Eritoten jos vaikku alkaa olemaan tumman väristä ja jos korvat haisevat makealle, ne pitää putsata usein. Tumma väri ja makea haju viittaavat korvahiivaan. Tämän saa pois Canofite nimisellä lääkeaineella, mutta jos koira on taipuvainen saamaan korvahiivan sen korvia pitäisi putsata usein, vaikkapa kerran viikossa kynsienleikkuun yhteydessä.

Hampaat

Hampaiden pitäisi olla väriltään valkoiset ja ikenien terveen näköiset. Jos dogin hengitys hepunhampaat7kk.jpgalkaa haisemaan kovin pahalle, hampaat ovat värjäytyneet tai hammaskiveä kertyy erityisen paljon, on se yleensä merkki siitä, että ravinto on vääränlaista koostumukseltaan. Kaikkien koirien pitäisi päästä pureskelemaan kunnolla jotta hampaat pudistuvat. Mikäli ruoka on aina pehmeää mössöä, ei koiran tarvitse sitä pureskella sen koommin ja tuloksena voi olla hammasongelmat. Vieressä kuvat ylhäältä alaspäin: Hepun hampaat 7kk iässä, Diin hampaat 2 vuotiaana, Jojon hampaat 3 vuotiaana ja Lindan hampaat 10 vuotiaana.. Kuten kuvista näkyy kaikkien muiden hampaat dii_takahampaat.jpgovat mukavassa kunnossa, diin_hampaat.jpgmutta Lindan ovat hyvin kuluneet. Ensinnäkin yksi yläetuhammas on Lindalta poistettu, sen juurien tulehtumisen myötä. Toisekseen alaetuhampaat ovat kuluneet auki niin, että hampaan ydin on näkyvissä. Ennen raakaravinnon aloittamista hampaat olivat jo kuluneet, mutta hyvin keltaiset ja joistain kohdin jopa mustat hammaskivestä. Luiden järsimisen jälkeen jota nyt on jojo_takahampaat.jpgjojon_hampaat.jpgharjoitettu parin vuoden verran, hampaat ovat jo kohtalaisen valkoiset, mutta tietenkään kuluneisuutta ei enää saa pois. Ainut vaihtoehto olisi vetää kaikki etuhampaat pois ja koska ne eivät vaikuta vaivaavan millään lailla (särkevän, tulehtuvan tms.) ne on jätetty paikoilleen lääkärin suosituksesta.linda_takahampaat.jpglindan_hampaat.jpg

Koska koirien pitää saada pureskella jotta hampaat puhdistuisivat, syötän omille koirilleni välillä nappulat turvottamattomana, aitoja raakoja luita, siansorkkia, broilerinrankoja ja niin edelleen. Aidoista luista on liikkeellä monenlaista väittämää. Olen kuullut monen monta kertaa, ettei koiralle koskaan saisi antaa aitoja luita missään olosuhteissa. Tästä olen eri mieltä tyystin. Jos luu on täysin raakaa, se ei lohkeile palasiksi kuten paistetut, savustetut tai keitetyt luut. Naudan potka- ja rustoluut sekä siansorkat ovat hyviä hampaidenhuolto ja puuhavälineitä. Edellyttäen tietysti että ovat RAAKOJA.

Kuitenkin näissä on muutama asia jotka tulee muistaa. Koira ei saisi ahmia näitäkään luita, vaan sen pitäisi pureskella ne kunnolla. Meillä Jojo on hyvä esimerkki koirasta joka haluaa ahmia kaiken. Silloin pitää pitää huoli siitä, että luu on tarpeeksi suuri, jotta sitä ei yksinkertaisesti voi ahmia, vaan se on pakko pureskella. Tällöin koira oppii hyvin äkkiä pureskelemisen taidon, koska se on niille kutienkin hyvin luontaista puuhaa, puhumattakaan siitä että se on niille keino rentoutua. Koirien suutyöskentely kun on verrattavissa ihmisten käsitöihin. Toinen keino on antaa luut jäisinä, jolloin niitä joutuu pureskelemaan paljon hanakammin aluksi, ennenkuin sulavat. Rustoluut ovat hyvä esimerkki luista joita meillä monesti annetaan jäisinä.

Myös luiden antoajankohtaa kannattaa harkita. Luu ja rusto sulavat huomattavasti hitaammin koiran elimistössä kun esimerkiksi nappulat. Tästä syystä luita ja nappuloita ei saisi antaa samaan aikaan tai lähellä toisiaan. Riippuen koirasta, seurauksena saattaa olla oksentaminen tai löysä vatsa. Jos koira on jo aikuinen eikä se ole tottunut saamaan raakoja luita, kannattaa aloittaa pienin paloin, jotta elimistön bakteeritasapaino ei järky. Teollisesti valmistetut koiranruuat ovat kutienkin aivan eri maata kun raaka ravinto.

Kattava tietopaketti hammassairauksista kissoilla ja koirilla. Oppaassa kerrotaan, että paras tapa ennaltaehkäistä hammassairauksia on koirien ja kissojen hampaiden harjaus, josta olen hyvin pitkälti eri mieltä. Omien koirieni hampaita en ole harjannut kertaakaan niiden elämän aikana ja kuten kuvista näkyy, on raakaravinto tehnyt tehtävänsä ;) Mutta tämä on minun mielipiteeni. Ei harjaamisesta varmasti haittaakaan ole!

Silmät

Dogin silmät eivät yleensä vaadi huoltoa jos ne ovat terveet. Kovalla tuulella tai pakkasella ne saattavat kuietnkin valua tai jos silmään on osunut jotain tai mennyt roska, ne saattavat rähmiä. Rähmä kannattaa poistaa haaleaan veteen kastetulla pumpulipalasella varovasti pyyhkien.

Jos rähmä alkaa olemaan vihertävää tai pahan hajuista, on syytä käydä lääkärissä pikimmiten. Tämä viittaa tulehdukseen.

 

TAKAISIN