Koulutus

Yleisesti ottaen ihmiset puhuvat vain koulutuksesta. Itse näen asian siten, että ensin koira kasvatetaan ja vasta sen jälkeen sitä voidaan alkaa kouluttamaan - jos näin halutaan.

 Kasvatuksella tarkoitan tässä peruskäyttäytymistä ja peruskäskyjä jotka koiran on osattava ja joita sen on noudatettava poikkeuksetta ja ilman makupaloja tai vastaavaa palkkaa. Tämä tarkoittaa siis käytännössä sellaista käytöstä että koira on "yhteiskuntakelpoinen" (ei rähise ihmisille tai toisille koirille jne.) eli käytöstä joka on sellaista että sen kanssa pärjää tässä maailmassa. Peruskäskyjä on mielestäni lähinnä kaksi: "Tänne" ja "Ei". Jos koira tottelee mukisematta molempia aina ja poikkeuksetta, sillä selviää jo suurimmasta osasta tilanteita. Tässä löytyy lyhyt videonpätkä meidän lauman remmilenkistä, jonka pitäisi sujua hienosti pelkästään jos koira osaa ja tottelee "ei" käskyä: Remmilenkki

Perusteet pennusta saakka

Perusteet pennusta saakka monikoiraisessa perheessä

Koulutuksella tarkoitan erilaisia temppuja. Tämä saattaa äkkiseltään särähtää jonkun korvaan aika pahasti, eikä tämä ole tarkoitus. Tempuilla tarkoitan kaikkia sellaisia toimintoja joita koira ei luonnossa tekisi kuten istuisi, menisi maate, kierisi, tai muuta vastaavaa toisen käskystä. Koirat eivät käske toisiaan tekemään temppuja. Lauman johtaja vaatii luoksetuloa ja toiminnan lopettamista käskystä ("tänne" ja "ei") mutta ei koskaan tekemään muuta. Tästä syystä kutsun näitä tempuiksi.

Koulutus - perusteet

Jotta asia tarkentuisi hieman, pyrin selittämään ajatusmallin;

Kun liikut koirasi kanssa ulkona ja vastaan tulee toinen koira, koirasi saattaa haukahtaa tai yrittää mennä toisen koiran luo. Sanot sille "Ei" ja se tottelee. Tällöin olet viestinyt koiralle että sen ei tarvitse sekaantua tähän asiaan, pidät laumanjohtajana huolen siitä että asiat sujuvat ilman koirasi puuttumista asiaan.

Jatkatte matkaa ja koirasi lähtee kauemmas sinusta niin että et nää sitä ja päätät vaihtaa suuntaa. Kutsut sen luoksesi ja se tulee. Olet laumanjohtajana vaatinut sitä seuraamaan perässäsi ja näin sen kuuluukin tehdä koska sinä määräät suunnan ja tahdin.

Sitten saavutte koulutuskentälle jossa tarkoituksena on harjoitella vaikkapa tokoa tai agilityä ja aloitatte harjoittelun. Käskystä esteiden yli/ali/läpi meneminen tai piirun tarkasti johonkin paikkaan meneminen ei kuulu koirien luontaisiin toimintamalleihin. Koira ei käske toista koiraa esteiden yli tai tolpan luo.

Tämä ei tarkoita sitä ettäkö temput olisivat jotenkin pahoja, tylsiä tai hyödyttömiä! Päinvastoin! Mutta temppujen kanssa pitää palkata eikä saa vaatia samalla tavalla kuin kasvatusasioissa. Joku onkin joskus sanonut, ettei koiraa saisi alkaa kouluttamaan alle vuoden ikäisenä. Olen tästä samaa mieltä. Alle vuoden ikäisen koiran kanssa olisi keskityttävä kasvatukseen. Toki temppujakin voi harjoitella, mutta ei saa vaatia. Mutta tästä on yhtä monta mielipidettä kuin kouluttajaakin.