Koiran kipu ja sen hoito

Koiran kipu voi ilmetä hyvin monella eri tapaa ja johtua monesta eri syystä. Yleisin kivun aiheuttaja on kuitenkin liikuntaelinten vaivat jotka vaihtelevat lievästä ja parannettavasta vaivasta vakavaan ja parantumattomaan vaivaan. Eritoten paratumattomissa vaivoissa hoidossa on siis syytä keksittyä kivunlievitykseen ja estämään vaivan pahentumista.
 
Yksi yleisin vaiva koirilla on kipu, jota omistajat eivät välttämättä huomaa. Kivun ei tarvitse olla merkittävä tai kova, jotta koira siitä kärsisi pidemmällä tähtäimellä. Tähän on helppo samaistua; Kuvittele että niskasi tai selkäsi vihoittelee kuukausien ajan. Kipu ei ole kovaa, eikä rajoita liikkeitä kuin vähän, mutta kestää itsepintaisesti pitkään etkä tunnu pääsevän siitä eroon. Olotilaan voi tottua ja sen kanssa elää, mutta jos kivun saa jollakin poistettua, on heti parempi olla ja hermot tuntuvat paljon vahvemmilta, ikään kuin jaksaisi arjen pieniä hankaluuksia helpommin. Näin se on monesti myös koirilla, eritoten ikääntyvillä koirilla.

Hieronta on hoitomuotona varmasti tunnetuin, mutta samalla ehkä väheksytyin hoitomuoto. Moni on yllättynyt siitä, miten paljon saadaan aikaan hieronnalla. Tosin tämä riippuu tietysti hierontatavasta ja tekniikasta. On hierojia jotka käyttävät pelkästään lihasten käsittelyä hyväkseen, mutta suurin osa käyttää paljon muitakin tekniikoita hieroessaan, kuten spiina- ja triggeri- ja akupisteitä, hermoratoja, lymfakiertoa jne. Hoitomuotoja ja käsittelytekniikoita on valtavan paljon erilaisia. Monella hierojalla on myös esim. back on track, hoitava laser, TENS- tai Bemer-laite jota saatetaan käyttää täydentämään hoitoa.

Pelkällä hieronnalla voidaan kuitenkin vaikuttaa erittäin tehokkaasti kehoon ja sen toimintaan. Varsinkin stressiä laukaisevana ja rentouttavana sekä palautumista edistaävänä hoitomuotona se on erinomainen.

Aupunktio on tuhansia vuosia vanha hoitomenetelmä joka on todennäköisimmin lähtöisin Kiinasta. Länsimaissa akupunktiota on käytetty 1970-luvulta lähtien, vaikka monet siihen alussa suhtautuivat epäillen. Akupunktiota on tutkittu länsimaisen lääketieteen menetelmin paljon, sen teho on pystytty todistamaan ja se on tullut lääketieteen sekä eläinlääketieteen piirissä hyväksytyksi hoitomuodoksi. Suomessa ihmisille akupunktiohoitoa saa antaa vain koulutettu henkilö ja eläimille vain eläinlääkäri. Miltei kaikki vakuutusyhtiöt korvaavat hoidon mikäli sairaskuluvakuutus on eläimelle otettu.

Akupunktuuri on hoitomenetelmä jossa käytetään erilaisia neuloja joita pistetään tarkasti määriteltyihin hermopisteisiin/hermoalueisiin. Tämän jälkeen neulojen annetaan olla paikallaan tietyn aikaa, mutta niitä "rapsutellaan" muutaman kerran hoidon aikana, joka tehostaa neulojen vaikutusta.Kohdasta ja neulasta riippuen vaikutukset ovat erilaiset.

Moni kauhistelee neuloja ja ensimmäinen mielikuva onkin monesti, että se sattuu tavattoman paljon. Neulojen paikalleen laittaminen ei ole kivutonta, mutta koettu kipu ei ole kovinkaan suuri, vaikka tämä on hyvin yksilöllistä. Hoidon hyödyt ovat kutienkin kiistattomat ja todistetut eritoten kivunlievityksessä.  
Tavallisimmat vaivat joihin akupunktuuria käytetään, ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä niistä johtuvat kiputilat. Esimerkiksi syntynyttä nivelrikkoa ei kyetä parantamaan millään keinoin, mutta akupunktiohoidon avulla potilas voidaan pitää kivuttomana, monesti tehokkaammin kuin lääkkeillä. Myös lihaksistosta peräisin olevia jännitys- ja kiputiloja sekä jännetulehduksia hoidetaan akupunktiolla. Henkilökohtainen mielipiteeni on kuitenkin se, että akupunktiolla on syytä hoitaa kiputiloja jotka aiheutuvat jostakin vaivasta jota ei pystytä parantamaan. Mikäli kyse on sellaisesta vaivasta tuki- ja liikuntaelimissä joka on parannettavissa, saa paremman avun osteopatiasta tai perinteisestä lääketieteestä. Tämä on kuitenkin arvioitava tapauskohtaisesti koska hoitomenetelmään ja sen tehoon vaikuttaa monen asian summa.  Vaikka tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat kärkisijalla akupunktiolla hoidettavista vaivoista, sitä voidaan käyttää myös muihin vaivoihin. Hormonaaliset ja lisääntymiseen liittyviä ongelmia on hoidettu menestyksekkäästi, koska akupunktion vaikutus hormonitoimintaan on suuri. Tällaisia vaivoja ovat esim. valeraskaudet, kiimattomuus tai ylipitkä kiima. Synnytyksen aikana akupunktiolla voidaan hoitaa kipua, voimistaa supistuksia ja avata kohdunkaulaa. Uroskoirilla hormonitoimintaan liittyvistä vaivoista hoidetaan mm. Impotenssia, eturauhasongelmia, ”yliseksuaalisuutta” sekä sperman laatuun ja siittiömäärään on eräiden tutkimusten mukaan pystytty vaikuttamaan akupunktiolla..  Näissä ei kuitenkaan tule sivuuttaa kokonaan perinteisen lääketieteen keinoja.Neurologisia, eli hermostollisia ongelmia voidaan myös osittain helpottaa akupunktiohoidolla. Näitä ovat esimerkiksi epilepsia ja erilaiset halvausoireet sekä hermojen pinnetiloista aiheutuvat kivut.Immunologisiin sairauksiin kuten allergioihin, iho-ongelmiin ja astmaan hoito voi myös vaikuttaa suotuisasti. Ulkomailla hoidetaan jonkin verran erilaisia sydän-, hengitystie-, ruuansulatuskanava- ja virtsatieongelmia akupunktiolla, sen aineenvaihduntaa kiihdyttävän vaikutuksen vuoksi. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää aina harkita mikä hoitomuoto kullekin potilaalle sopii ja varmistaa mikä on lemmikin oireiden perimmäinen syy ja hoitaa myös se. Parhaaseen lopputulokseen päästään siis yhdistämällä perinteinen lääketiede ja akupunktio.

Omalla kohdallani akupunktio tuli tutuksi vanhimman koiramme (tuolloin 8-vuotias) kiputilojen vuoksi. Koirallamme todettiin nivelrikko. Oireet olivat hyvin selvät; Koira hakeutui sängyn alle, pois kaikkien muiden luota, eikä halunnut tulla sieltä lopuksi pois edes syömään saatikka ulkoilemaan. Se ärhenteli toisille koirillemme ilman mitään ilmeistä syytä heti jos ne tulivat vähänkään lähemmäs.  
Ensi alkuun oletin sen vain olevan vanhuuden väsymystä ja ärtymystä, kunnes kävin kipuluennolla jossa Anna Hjelm-Björkman Helsingin yliopistollisen sairaalan kipuklinikalta tuli kertomaan koiran kivusta, mistä sen tunnistaa ja mitä asialle voi tehdä. Olin tyrmistynyt luennon jälkeen kun silmäni avautuivat. Anna varoittikin jo luennon alussa, että tieto lisää tuskaa. Hän sanoi, että tulisimme jokainen saamaan pahan mielen, koska kadulla tunnistaisimme toinen toistaan kipeämpiä koiria, joiden omistajalla ei näytä olevan pienintäkään tietoa siitä, että heidän lemmikki on kipeä. Henkilökohtaisesti olen arvioinut, että noin puolet kadulla näkemistäni koirista kokevat kipuja tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi, joita omistaja ei tunnista. Usein oireet ilmaantuvat niin hitaasti, että omistaja ikäänkuin tottuu koiransa erikoiseen liikkumatapaan, eikä huomaa kipuja. Helposti myös ajatellaan (kuten itsekin ajattelin) että oireet liittyvät vanhuuteen ja ovat luonnollisia. Toisaalta tämä pitää paikkansa, koska ikääntyvällä koiralla alkaa olemaan ns. vanhuudenoireita. Toisaalta taas näitä vaivoja voi ja pitää parantaa.Akupunktiohoito aloitetaan monesti tiheillä akupunktiokäynneillä. Meidän tapauksessa sovimme ensin, että käymme neljä kertaa viikon välein, jonka jälkeen hoitojaksoa aletaan pidentämään. Meidän tapauksessa kuitenkin kolme kertaa riitti. Tämän jälkeen hoitojakso alettiin kerta kerralla tuplaamaan, eli ensin kaksi viikkoa väliä, sitten neljä, sitten kahdeksan ja niin edelleen. Lopuksi pääsimme puolen vuoden hoitojaksoihin jolla kivut ovat pysyneet poissa. Tämä on kuitenkin jokaiselle potilaalle yksilöllistä. Toiset pääsevät muutaman kuukauden hoitoväleihin, toiset puolen vuoden. Itse olen ollut todella tyytyväinen hoitoon, koska se oli meidän kohdalla tehokkaampaa ja terveellisempää kuin kipulääkkeiden käyttö ja ajanmittaan huomattavasti halvempaa.  

Osteopatia on hoitomuoto jossa nivel vapautetaan väärästä, kipua tuottavasta asennosta niveliä ja lihaksia pehmeästi käsin venyttelemällä ja painelemalla. Hoidolla pyritään parantamaan selkärangan nikamien välisten nivelten liikkuvuutta ja vaikuttamaan samalla hermoston toimintaan. Osteopatian väitetään tuovan helpotusta melkein mihin vaivaan tahansa, vaikuttamalla kokonaisvaltaisesti kehoon ja sen toimintaan. Osteopatian periaatteet kehitti amerikkalainen kirurgi Andrew Still vuonna 1874. Hoitomenetelmä pohjautuu kiropraktiikkaan, jossa käsitellään käsin kehon eri alueita, eritoten selkärankaa sekä naprapatiaan jossa perusajatus on, että monet tautien oireet aiheutuisivat selkärangan, rintakehän ja lantion siteiden kireydestä.  Tänä päivänä osteopatia jakaantuu kahteen ”lajiin”; Klassiseen osteopatiaan jossa hoitoa annetaan liikuttelemalla niveliä, lihaksia ja nikamia sekä ortopediseen osteopatiaan jossa päähoitokeino on nikamien niksautus. Hoitoa annetaan niin elämille kuin ihmisille osteopaatin toimesta. Osteopaatti on suojattu ammattinimike jota ei saa käyttää kouluttamaton henkilö. Rekisteriä osteopaateista ylläpitää Suomessa Sosiaali- ja terveysministeriö. Osteopaattisten hoitojen tasoa valvoo Suomen osteopaattiliitto ry.Osteopaattisen hoidon teho perustuu siis siihen, että liikuntaelimistöä hoitamalla pyritään vaikuttamaan parantavasti koko hermoston toimintaan ja sitä kautta erilaisiin vaivoihin kuten kipuun, sisäelinhäiriöihin ja muihin vaivoihin johon hermostolla on oma osuutensa. Hoito vähentää lihasjäykkyyttä ja parantaa hermoyhteyksiä.Pelkästään osteopatialla ei pystytä parantamaan esim. maksan, suoliston tai kilpirauhasen vääränlaista toimintaa, mutta oireita voidaan helpottaa ja täten edesauttaa tervehtymistä ja terveenä pysymistä. Erilaisiin liikuntaelinsairauksiin ja kipuihin voidaan tällä menetelmällä vaikuttaa paljonkin. Kivun aiheuttamat liikuntaelivaivat voidaan parantaa joko osittain tai kokonaan ja kipu itsessään poistaa. Esimerkkinä tästä on kehon väärä asento. Vaikka osteopatialla ei pystytä kovin merkittäviä sairauksia parantamaan, on hoidon vaikutus yleensä silminnähtävän tehokas. Kivuista kärsivä koira tarvitsee yleensä 1 – 4 hoitokertaa päästäkseen kivuistaan jonka jälkeen voidaan siirtyä joko kotihoitoon tai ylläpitohoitoon. Tämä on monesti koiranomistajan viitseliäisyydestä ja tahdosta riippuvainen asia. Hyvä osteopaatti osaa antaa helpot kotiohjeet hyvinvoinnin ylläpitämiseen, jolloin jokainen pystyy antamaan ylläpitohoidon itse kotona omalle koiralleen jos näin haluaa.

Monet kysyvät milloin kannattaa harkita osteopaatilla käyntiä ja paljonko hoito maksaa. Hoitoon kannattaa hakeutua jos koiralla on selkeää jäykkyyttä tai kipuja, mutta periaatteessa olisi hyvä käydä tarkastuskäynnillä vuoden-parin välein siitä kun koira on täysikasvuinen. Eräs kohtalaisen varma merkki siitä, että osteopaatilla käynti olisi tarpeen on se, jos koira ei venyttele. Koiran pitäisi periaatteessa venytella useamman kerran päivässä niin etu- kuin takatassujaan sekä selkäänsä, köyristäen kissamaisesti.

Yllättävän monet koirat ovat ns. vinoja. Vinous saattaa tulla siitä kun koira juoksee kovaa päin jotakin esinettä tai pelkästään siitä että se riehuu lajitovereidensa kanssa. Vinous ei aiheuta koiralle kipuja heti, vaan vaivat kehittyvät hiljalleen vuosien varrella. Oireita joita kuka tahansa voi tällaisesta havaita on se, että koira juoksee tai kävelee jollakin tapaa vinossa, istuu aina tai useinmiten toisella kankullaan eikä tasaisesti molemmilla, nukkuu aina samalla kyljellä, vaihtelee usein asentoa maatessaan pidempään paikallaan ja niin edelleen.

Itse olin siinä käsityksessä, että nuoremmalla 2-vuotiaalla koirallani oli vain tapana istua toisella kankulla, mutta käytyäni osteopaatilla tarkistuskäynnillä minulle selvisi että se on vino. Yhden hoitokerran jälkeen huomasin selkeästi eron ja toisen hoitokerran jälkeen pystyimme siirtymään suoraan kotona tehtävään ylläpitohoitoon. Ero oli huomattava; Koira juoksi huomattavasti kevyemmin ja suoremmin, se istui suoraan molemmilla kankuilla, se ei enää vaihdellut asentoa kovinkaan usein, vaan saattoi maata samassa asennossa tuntitolkulla nukkuen ja mikä tärkeintä, se alkoi venyttelemään jälleen pitkästä aikaa. Tämä saattaa kuulostaa hyvinkin kummalliselta, mutta se on äärimmäisen hyvä asia jos koira venyttelee paljon. Tällä tavalla se itse korjaa pieniä virheasentoja mitä pääsee syntymään. Jos kuitenkin on käynyt niin, että koira on vinossa ja kehossa erilaisia jännityksiä, ei koira välttämättä edes pysty venyttelemään.Osteopaatilla käynnin hinta vaihtelee suuresti, mutta nykypäivänä kohtuullinen hinta yhdestä käynnistä on 25-35 euron välillä. Yhden käyntikerran pituus on yleensä 45 – 60 minuuttia jolloin koiran koko keho käydään läpi.

Back on track tuotteet ovat meillä myös osoittautuneet hyväksi ennaltaehkäiseväksi hoitomuodoksi. Meillä käytössä on siis back on track loimi joka on valmistettu keraamisesta kankaasta. Kangas heijastaa koiran ruumiinlämmöstä infrapunasäteilyä takaisin kehoon päin joka hoitaa ja rentouttaa lihaksia. Loimi on erinomainen kun sitä käyttää ennen liikuntasuoritusta. Esimerkiksi itse käytämme loimea ennen pidemmän vapaana suoritettavan lenkin alkamista ja talvella loimi saa olla Lindalla koko lenkin ajan. Se ei vastoin yleistä käsitystä lämmitä koiraa, koska koira ei ole sen lämpimämpi vaikka loimi olisi ollut päällä useamman tunnin. Tässä on tärkeää muistaa, että loimi ei paranna vammoja ja vaan auttaa niitä paranemaan ja ennaltaehkäisee esim revähdyksiä lämmittämällä lihaksia ennen liikuntaa. Lisätietoja saa backontrackin omilta sivuilta. Samanlaisia tuotteita on tarjolla myös ihmisille.

Hoitava laser on lukuisten tutkimusten tuloksena tehokas hoitomuoto. Hoitavalla laserilla ei ole mitään tekemistä korkeatehoisten laserlaitteiden kanssa, joita käytetään kirurgisissa toimenpiteissä leikkaamiseen (polttava/kuuma laser). Hoitavan laserin säteily imeytyy kudokseen tuottamatta yhtään lämpöä, ja stimuloi soluja. Laserhoidon aikana jotkut havaitsevat lievää lämmön tunnetta, mutta useimmat eivät
tunne mitään, mikä on normaalia. Vaikkei hoidon aikana tuntuisikaan mitään, laservalo tunkeutuu kudokseen ja hoito toimii.

Laserhoidon hyötyjä ovat mm.:2014-10-14-457.jpg

 • Lievittää kipuja ja särkyjä
 • Vähentää tulehduksia
 • Vähentää turvotusta
 • Nopeuttaa haavojen paranemista
 • Nopeuttaa murtumien parantumista
 • Edistää kudosten uusiutumista mukaanlukien retkahdusvammat
 • Voidaan käyttää yhdessä muiden hoitomuotojen kanssa
 • Hiussuoniston (kapillaarien) laajeneminen
 • Lisääntynyt veri- ja imusuoniston uudismuodostus
 • Lisääntynyt kudosnestekierto
 • Kiihdyttää aineenvaihduntaa
 • Parantaa soluhengitystä ja solujen tuottoa

Lisätietoja hoitavasta laserista: Medivento

PEMF laitteet kuten Vita Life tai Bemer ja vastaavat aiheuttavat värähtelyitä joilla on varsin merkittävä vaikutus kehoon. Laitteita voidaan käyttää yksinään tai muiden hoitojen tukena.

PEMF terapiaa kutsutaan joskus myös mm. verisuoniterapiaksi, bemer-terapiaksi tai vita life terapiaksi. Joskus olen nähnyt sitä kutsuttavan myös magneettiterapiaksi, mutta tämä on hieman harhaanjohtava termi, sillä kyse ei ole magneeteista sinällänsä.

Monivuotisen tutkimustyön tuloksena on saatu tietoa mikroverenkierrosta. Hoito stimuloi tehokkaasti heikentynyttä tai häiriintynyttä mikroverenkiertoa sekä edesauttaa solujen toimintaa ja tukee näin elimistön säätelymekanismia kehon tervehtymis- ja uusiutumisprosesseissa. Vaikutukset ovat mm. seuraavanlaisia:

 • Parantaa elinten ja kudosten ravinteiden saantia
 • Edistää kuonaaineiden eritystä elimistöstä
 • Tukee haavojen ja urheiluvammojen parantumista
 • Vahvistaa immuunijärjestelmää
 • Vähentää tulehdusalttiutta
 • Vähentää stressin seurauksia
 • Parantaa suorituskykyä ja nostaa kestävyyttä
 • Lyhentää palautumisaikaa urheilusuoritusten jälkeen
 • Tehostaa harjoittelua ja vähentää riskiä urheiluvammojen syntymiseen

Laitteet ovat usein kalliita ja tästä syystä niitä ei ole kovin monella käytössä, mutta ne jotka ovat päässeet kokeilemaan, ovat voineet helposti todeta sen tehon. Erityistä apua laitteesta on urheilutoiminnassa mukana olevilla. Mm. ravihevoset, kilpailevat estehevoset, agility tai rata-/maastojuoksukoirat jne.