Koiran hankinta

Koiran hankita tapahtuu hyvin erilailla, riippuen täysin ihmisestä/perheestä joka koiraa on hankkimassa. Osa hankkii koiran hetken mielijohteesta, osa harkitsee jonkin aikaa ja osa taasen hyvinkin pitkään.

Aina kun koiran hankinnasta puhutaan tai kirjoitetaan jossakin, painotetaan harkintaa ja eritoten sitä että on sitoutunut koiraan sen loppuelämäkseen joka on pituudeltaan yleensä kymmenen vuoden molemmin puolin. Muistutetaan siitä, että koiran hankintahinta on pienin erä mitä siihen tulee rahaa kulumaan jne. Oletan, että nämä asiat ovat kaikille jo selvillä....

On kuitenkin asioita joista harvemmin puhutaan ja jotka usein jäävät täsmentämättä vaikka niistä mainittaisiinkin!

Oikea koirarodun valinta on asia jonka moni sekarotuisen hankkija sivuttaa kokonaan, vaikka ei ehkä pitäisi. Jokaisella rodulla on ominaispiirteensä. Osalla luonteenpiirteet ovat tarkasti määriteltyjä, osalla hyvin löyhästi. Tietyt rodut ovat aika tasaisesti samanlaisia esim. terävyydeltään kun taas toisissa roduissa on enemmän hajontaa ääripäästä toiseen. Mitä sitten tarkoitetaan eri termeillä, kuten terävyys? Se on toinen pulmallinen asia, koska monet käyttävät näitä termejä hyvin erilailla. Luonnetestin määritelmästä saa jonkinlaista kuvaa siitä mitä näillä termeiläl tarkoitetaan joka voi helopttaa kommunikointia, mutta kannattaa aina varmistaa, että tarkoitatte samaa asiaa keskustelukumppanin kanssa kun käytätte näitä termejä.

Koirarotua valittaessa kannattaa miettiä mikä koiran alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut ja puntaroida miten hyvin ne ominaisuudet istuvat nykyelämään. Esimerkiksi valjakkokoira soveltuu huonosti sisälle perhekoiraksi. Sen alkuperäiset vaistot tulevat liian voimakkaasti esiin. Toisaalta se ei voi juuri paremmin mikäli se viettää koko elämänsä pihalla häkissä vailla mitään tekemistä.

Samoin labradorinnoutaja joka monesti rinnastetaan esim. kultaiseen noutajaan, koska ne muistuttavat toisiaan paljon ulkonäöltään. Kuitenkin kyseessä on kaksi täysin erilaista koiraa. Toinen on henkeen ja vereen itsenäinen työkoira, vaikka näyttelylinjainen olisikin, ja toinen on pehmeämpi ja laumasidonnaisempi (eli paremmin perhekoiraksi sopiva). Labradorinnoutaja tarvitsee hyvin määrätietoisen ja vaativan omistajan jolla on sille tarjota haasteita ja työtehtäviä suoritettavaksi, kun taas kultainen noutaja pärjää yleensä ihan hyvin ns. normaalissa perheessä. Tosin tässä on paljon yksilöllisiä eroja, jonka vuoksi pentutestit ovat niin tärkeitä! Niistä lisää tuonnempana.  

Sanotaan aina, että pitäisi etsiä mahdollisimman hyvä kasvattaja. Mitä se sitten kenellekkin tarkoittaa? Tarkoittaako se sitä, että kasvattajan kasvattamat koirat ovat mahdollisimman hyvin menestyneitä näyttelyissä? Mahdollisimman terveitä? Mahdollisimman monta pentuetta ja pitkä kokemus? Vai jotain muuta? Tämä on HYVIN vaikea kysymys koska periaatteessa yhtä oikeanlaista kuvausta ei ole.

Kuitenkin on muutama asia johon kannattaa kiinnittää huomiota mahdollisimman tarkkaan;

 • Käy kasvattajan luona useamman kerran ja katso ympärillesi. Millaisissa tiloissa koirat elävät? Miten niitä pidetään?
 • Kysy kasvattajalta paljon kysymyksiä. Hänen on osattava vastata jokaiseen niistä epäröimättä. Esimerkkejä tärkeistä kysymyksistä:
  • Miksi tämä pentue teetettiin?
  • Millä perusteella vanhemmat valittiin?
  • Vanhempien ominaisuudet? Sekä hyvät että huonot, koska sellaista koiraa ei olekkaan jossa olisi vain hyviä ominaisuuksia.
  • Vanhempien viralliset terveystulokset?
  • Vanhempien suvun terveys? Mikä on ollut yleisin kuolinsyy? Entä yleisimmät sairaukset jotka ko. suvulla on tavattu? Äläkä tässä tyydy vastaukseen "Terveitä ovat kaikki olleet" koska jokaisessa suvussa on sairauksia kuten ihmisissäkin, ainakin jonkin verran. Kuolinsyyksikään ei kelpaa "vanhuus", koska nykyään hyvin harva saa kuolla luonnollisesti. Vanha koira lopetetaan yleensä siitä syystä että sillä on vaivojen aiheuttamia kipuja tai sellainen vaiva/sairaus jota ei enää voida hoitaa. On tärkeää tietää mitä nämä ovat, koska pennuille tulee todennäköisesti samankaltaisia vaivoja tai sairauksia vanhemmiten.
  • Tutkiko eläinlääkäri pennut? Mitä lääkäri kävi läpi? Mikä oli tulos?
  • Sujuiko synnytys luonnollisesti ja hyvin? Oliko komplikaatioita? Monet suuripäiset rodut eivät pystyisi enää luonnollisesti lisääntymään ja tällöin kannattaa miettiä haluaako tukea tällaista vai etsiä se harvinainen pentue joka on syntynyt luonnollisesti.
  • Kuoliko pentuja? Jouduttiinko jotakin pentua elvyttämään tai auttamaan jotta se selviytyisi? Tällaisen pennun kanssa voi tulla ongelmia terveyden kanssa koska se on alunperin heikko eikä olisi selvinnyt ilman apua. Tämä kannattaa ottaa huomioon.
  • Miten emä on hoitanut pentujansa?
  • Onko emä ja pennut saaneet loishäädöt? "Useaan kertaan" ei kerro vielä mitään, vaan kysy monestikko ja milloin.
  • Reagoiko emä tai isä koviin ääniin? Miten? (Tämä on herkästi periytyvä ominaisuus)
  • Onko isä tai emä luonnetestattu? Mitkä olivat tulokset? Jollet ole itse perehtynyt luonnetestiin, pyydä kasvattajaa käymään osa-alueet läpi kanssasi ja kysy mitä mikäkin ominaisuus tarkoittaa käytännössä, perhe-elämässä.
  • Ovatko pennut pentutestattu? Jos eivät ole, olisi hyvä vaatia testaamista. Tarkoin ja oikein valittu pentu on monesti ylivoimaisesti paras koira joka omistajalla on ikinä ollut mikäli hänellä on aiemmin ollut ns. summamutikassa valittu pentu. Sukupuolella tai värillä ei koskaan ole yhtä suurta merkitystä kuin luonteella josta saa hyvin viitteitä kun pennut testataan. Kasvattaja ei myöskään ole oikea ihminen pentuja testaamaan vaan sen tulee tehdä kouluttaja joka on pentutesteihin syventynyt. Kasvattaja voi toki kertoa oman mielipiteensä koirien luonteesta, koska eri piirteitä kyllä erottuu, mutta kunnollisen testin voi tehdä vain pennuille vieras ihminen.
  • Mikäli pentuja ei ole testattu, eikä kasvattaja suostu niitä testauttamaan, voit aina itse ottaa pentutestaajan mukaasi jotta saat juuri sinulle sen parhaimmin sopivan pennun.
 • Tutki kasvattajan aiemmin teettämiä pentueita Kennelliiton  jalostustietojärjestelmästä. Pyydä tarvittaessa apua joltakin kokeneelta koiraihmiseltä mikäli siellä näkyvät tulokset eivät selviä sinulle.
 • Osta vain ja ainoastaan rekisteröity pentu! "Lähetän paperit myöhemmin, koska en niitä ole saanut vielä" ei ole hyväksyttävä vastsaus etenkään jos kasvattaja vaatii sinua maksamaan pennun ennenkuin saat paperit. Paperit ja rahat saisivat vaihtaa omistajaa yhtäaikaisesti.
 • Sijoituskoiran suhteen kannattaa AINA käyttää kenneliiton sijoituslomaketta ja muistaa se, että koirasta maksettava vakuussumma saa olla korkeintaan puolet koiran normaalihinnasta ja kasvattajan tulee palauttaa se kun vaatimukset ovat täyttyneet. Sijoituksesta on kirjoitettu tyhjentävämmin täällä.

VIELÄ KESKEN..... Lisää tulossa

TAKAISIN