Linda

Meidän rakas Linda 03/1998 - 07/2009

Linda lopetettiin 1.7.2009 aivokasvaimen vuoksi 11-vuotiaana.

Vanhassa rouvassa on saksanpaimenkoiraa sekä pystykorvaa, joka tekee siitäkohtalaisen kovapäisen ja itsenäisen kaverin. Siltikin peruskäyttäytyminen on hallussa ja vapaanakin pystyy pitämään :)

 Tämän asian kanssa tosin on tehty töitä paljonkin. Koska Linda oli alunperin Ollin ainut koira, oli muutosta luvassa kun muutimme yhteen ja hankimme Diin. Monta protestia on siedetty ja haavaa koirilta paikattu ennenkuin yhteiselo alkoi sujumaan mallikkaasti. Kuitenkin se nykyään on hyvinkin rauhallista. Kaikki muut koiramme kunnioittavat Lindaa, tietäen että hän on koiraväestä korkeimmalla paikalla, ja sitä ei sovi unohtaa tai uhmata..

-06 syksyllä Linda steriloitiin. Koska ikää alkoi olemaan aika paljon ja juoksuja oli todella useasti (4 kertaa vuodessa) joka stressasi rouvaa aika lailla, päätimme että nyt riittää. Terveydelliset syyt olivat niin vahvat, että juuri muuta ei voinut. Ensinnäkin iäkäs narttu jolla ei ole koskaan pennutettu, on altis kohtutulehdukselle. Toisekseen Linda järsi tassujaan joka juoksun yhteydessä, eli oli huomattavan stressaantunut. Ainoa joka leikkauksessa epäilytti oli se, miten se vaikuttaisi Lindan luonteeseen. Yleisesti ottaen voidaan sanoa niin, että uroksen kastroiminen saattaa pehmentää luonnetta hieman jos on kovin vahva sukupuolivietti. Nartuilla taasen käy päinvastoin, koska hormonitasapaino muuttuu "miesmäisemmäksi", eli nartulle alkaa tulemaan urosmaisia piirteitä. Koska Linda oli jo entuudestaan äärimmäisen kovapäinen, mietimme miten pärjäisimme leikkauksen jälkeen.

Leikkaus kutienkin suoritettiin ja kuukauden verran meno oli vallatonta. Lindalla selkeästi heitteli mieliala aivan laidasta laitaan. Välillä se oli niin hellyydenkipeä ja pehmeä kun olla ja voi, välillä taasen kova ja terävä kun mikäkin. Sitten se alkoi tasaantumaan hiljalleen ja onhan Lindalle tullut enemmän "näyttämisenhalua" vaikka vanha onkin, mutta ei niin ettei sen kanssa pärjäisi. Summa summarum; olen tyytyväinen päätökseeni. Tassujen järsimiset hävisivät, juoksujen aiheuttamat hormoniheittelyt samoin ja rouva näytti nauttivan elämästään täysillä taas!

Syyskuussa -07 Linda alkoi käyttäytymään hyvin omituisesti. Vaikka rouva monesti viihtyykin omassa ylhäisessä yksinäisyydessään, se alko jo olemaan kaiken huippu kun sängyn alta ei tultu muuta kun syömään ja ulos lähdettäessä. Linda oli silminnähtävästi kurjan oloinen, kiukkuinen ja ärhäkkä kaikille. Koulutuskentältäkin Linda halusi vaan pois, vaikka se aiemmin oli siellä viihtynyt erinomaisesti. Aloin epäilemään kipua.

Oman analyysini mukaan ongelma oli joko lonkissa tai ristiselässä. Epäilin heti, että kyseessä on nivelrikko koska kipu oli yhtäjaksoista ja vaikutti pahenevan. Koska ymmärsin, että tarvittaisiin todennäköisesti pidempiaikainen hoitokeino, tulin ajatelleeksi akupunktiota, koska en halunut syöttää kasapäin lääkkeitä koiralleni jos se vain olisi vältettävissä. Otin selvää paikoista joissa akupunktiota tehtiin ja lopullinen valintani oli Vallilan eläinlääkäriasemalla Anne Markkola.

Epäilykseni vahvistettiin - kyseessä oli nivelrikko, jolle ei käytännössä voi tehdä mitään. Se pahenee ajan myötä, ja ainoa jota voi tehdä on hidastaa nivelrikon etenemistä lisäravinteilla sekä lievittää kipua joko lääkkeillä tai akupunktiolla.

Aloitimme siis akupunktiohoidot. Kolme kertaa viikon välein, sitten aikaa alettiin tuplaamaan, eli kaksi viikkoa väliä, sitten kuukausi, sitten kaksi kuukautta ja niin edelleen kunnes saavutettiin puolen vuoden hoitoväli.

Jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen Lindasta näki että hoito vaikuttaa. Ensin aineenvaihdunta nopeutui. Seuraavan hoitokerran jälkeen rouva alkoi jo seurustelemaan kaikien kanssa jälleen, eli ei kyyhöttänyt sängyn alla ja lähti mielellään taas ulos lenkille. Kolmannen hoitokerran jälkeen Linda hyppi ja riehui kuin pentuna! Tulos oli uskomaton! Kolmen viikon jälkeen Linda oli pirteämpi ja pystyi liikkumaan paremmin kun mitä olin nähnyt pariin vuoteen. Niinsanottu vanhuuden kankeus ja väsymys oli totaalisen poissa. Sama on jatkunut siitä saakka, vaikka hoitoväliä on pidennetty.

Yksi ainut asia jäi vaivaamaan ja se on lihasten rasitus. Linda ei siis enää kestä pitiä lenkkejä ja menohaluja on joskus rajoitettava. Mikäli Linda pääsee riehumaan liikaa, siitä seuraa kipeät lihakset ja sen myötä lihasjännityksiä jotka tietysti vaikuttavat myös tuohon nivelrikkoon.

Päivitys! Vuoden 2008 loppupuolella Linda alkoi taas olemaan kipeä, akupunktiokäynnteistä huolimatta. Aloimme käymään hierojalla, joka auttoi aina muutamaksi päiväksi, mutta siellä olisi pitänyt käydä viikon-kahden välein jotta kivut olisivat pysyneet poissa. Aloin jo uumoilemaan pahinta, että loppu alkaa olemaan rouvalla lähellä. Lindan paino pudotettiin alimmilleen, se sai magensiumia, glukosamiinia, c-vitamiinia ja merilevää pysyäkseen kunnossa, mutta silti vaan lihakset löivät aina jumiin ja sitten kivut tulivat takaisin. Loppupeleissä yläkertaan könyäminen oli jo Lindalle niin hankalaa että se jäi välillä yöksi alakertaan nukkumaan.

Mietin päätäni puhki mikä on muuttunut ja ainut mikä oli muuttunut oli se, että olin siirtänyt Lindan raakaruokinnasta takaisin nappularuokintaan, koska tuntui että paino ei tippunut vaikka kuinka olisi syöttänyt minimaalisesti raakaravintoa... Sitten hierojamme kertoi tutkimuksesta jossa oli todettu, että suurin osa koirista saavat liikuntaelinoireita gluteenista kuten keliakiaa sairastavat. Päätin siis vielä kokeilla sitä, että siirtäisin Lindan takaisin raakaravinnolle ja pitäisin huolen siitä että se ei saisi YHTÄÄN gluteenia itseensä. Kului kuukausi ja Linda on taas kuin pentu joka hyppii ja pomppii ja häsää. Kivuista ei ole tietoakaan eivätkä lihaksetkaan mene jumiin vaikka pidenpää lenkkiä tekisi tai riehuisi hieman. 

Lisäravinteiden syöttämisen lopetin siinä samassa, koska suurin osa pillereistä ja kapseleista saadaan pysymään kasassa gluteenin avulla. Eli ei enää magensiumia, glukosamiinia, c-vitamiinia eikä merilevää..

Mikäli koirasi kärsii kivuista, suosittelen ehdottomasti ainakin kokeilemaan akupunktiota. Alussa se on kallista, mutta pidemmän päälle, jos pääsette samaan 6 kuukauden hoitoväliin, se tulee varmasti jopa halvemmaksi kun kipulääkkeiden syöttäminen koiralle päivittäin, puhumattakaan siitä että se on terveellisempää. Toinen kokeilemisen arvoinen asia on ehdottomasti gluteeniton ruokavalio. Se saattaa alussa olla hankalaa, mutta on ehdottomasti sen arvoista. Lisätietoja tästä ruokavaliosta löytyy keskustelupalstalta sekä englanninkielisenä osoitteesta www.dogtorj.com

Linda 9v:

linda3.jpg
linda32.jpg

 

Linda 10v:

linda.jpg

 

Linda 11v:

linda2.jpg

linda_3.jpg