Englanninbulldogin hoito

Jotkut rodun edustajat vaativat paljonkin "ylläpitoa", toiset huomattavasti vähemmän. Tärkeää on kutienkin tiedostaa, että englanninbulldoggi saattaa vaatia paljonkin hoitoa.

Silmät

Monella englanninbulldogilla on ylimääräisiä ripsiä, joka johtaa siihen, että eb-silma.jpgsilmät valuvat jatkuvasti hieman. Toisilla on roikkuvat silmäluomet, ulkonevat silmät, tai nk. cherry eye, jossa silmäkulmasta pullistuu punainen osa ulos.

Päivittäisessä hoidossa on tärkeää pitää huolta siitä, että silmänaluset pysyvät mahdollisimman kuivana ja puhtaana. Tähän vaikuttaa koiran yleinen terveydentila ja siihen eb-silma2.jpgvuorostaa vaikuttaa usein ruokinta.

Meidän Muusalla on ylimääräisiä ripsiä, ja sen silmät valuvat jonkin verran, mutta kohtalaisen vähän. Toisen silmän alla on hieman ruskeaa joka olisi hyvä putsata pois.

Jos silmät vuotavat jatkuvasti, ovat nämä silmien alla olevat "vanat" värjäytyneet tummaksi ja märät jatkuvasti. Tällöin niitä on putsattava ahkerasti, sillä jos iho on jatkuvasti kostea, se ärsyttää ihoa ja antaa hyvän kasvualustan bakteereille.

Ihoi ja Turkki (poimut)

Suurin poimu englanninbulldogilla on yleensä nenän päällä, eli nk. nenäpoimu. Sen alle on hyvä kurkistaa säännöllisesti, sillä hyvin monella bulldogilla eb-nenapoimu2.jpgnenäpoimun alunen kerää hiivaa, samantyyppistä "töhnää" kun mitä monella tulee korvista.

Kuvassa sivulla on meidän Yogin nenäpoimu nostettuna. Sen alla on reippaasti tummaa töhnää joka haisee makealle, eli hiivalle. Tämä tulisi putsata pois usein ja ihanne olisi tietysti se, että sitä ei muodostoisu lainkaan.

Hiiva elää sokereista ja siten kuivamuona joka perustuu hiilihydraatteihin, eli sokereihin, monesti ylläpitää hiivan muodostumista.eb-nenapoimu.jpg Yogi on elänyt ikänsä kuivamuonalla, ennenkuin tuli meille miltei 5-vuotiaana. Tullessaan sillä oli sekä korvat, että nenäpoimu koko ajan täynnä töhnää. Sittemmin töhniminen on helpottanut, mutta ei edelleenkään lakannut.

Muusa taasen on ollut meillä pennusta saakka ja sen nenäpoimua en putsaa oikeastaan koskaan, enkä myöskään korvia.. Mutta siitä huolimatta se on täysin puhdas, kuten viereisestä kuvasta näkee. Tältä nenäpoimunalusen siis pitäisi näyttää!

Suomessa ei suosita niin poimuisia englanninbulldoggeja kuin monessa muussa maassa, mutta silti joillakin on ihopoimuja kehon eri osissa. Näitäkin poimuja on syytä pitää silmällä ja putsata jos niihin kertyy töhnää ja kuivata jos koira pestään tai varsinkin jos koira ui tai liikkuu märällä säällä ulkona.

Korvat

Korviin pätee aika pitkälti samat kuin ihopoimuihin: Ne tulisi tarkistaa väliajoineb-korva.jpg ja putsata jos on tarpeen. Ohessa on Muusan korvasta kuva. Ihan kuten nenäpoimun alla, niissä ei ole töhnää eikä niitä tarvitse putsailla. Tältä niiden siis tulisi näyttää. Toki kannattaa kurkata hieman syvemmälle kun mitä kuvassa näkyy.. 

Yogilla taasen muodostuu töhnää korviin samaan tapaan kuin nenäpoimun alle, joten ne pitää putsata säännöllisesti.

Kynnet

 

Hampaat

 

Tulossa pian...

 

TAKAISIN