Näyttelyt

Koiran näyttelyttäminen alkaa näyttelyyn ilmoittautumisella. Vaikka voisi luulla, että näyttelyyn voi ilmoittautua päivää-paria aikaisemmin, asia ei ole näin. Näyttelyihin ilmoittaudutaan viimeistään kuukautta aikaisemmin, yleensä kolme-neljä kuukautta aikaisemmin.

Ensin pitää valita koiralle oikea näyttelyluokka. Ensimmäiset luokat menevät iän mukaan, myöhemmin vähän toisella tavalla.

Koiranäyttelyn ilmoittautumiskaavakkeeseen tulee merkitä se näyttelyluokka, johon koira osallistuu. Koiran voi ilmoittaa vain yhteen luokkaan. Lisäksi koira voi kasvattajan niin halutessa osallistua kasvattajaluokkaan, mutta siihen koiraa ei ilmoiteta etukäteen. Koiran pitää täyttää luokkaan vaadittava ikä viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä päivänä, mikä tarkoittaa lauantai-sunnuntai kaksipäiväisissä näyttelyissä, että koiran on täytettävä vaadittu ikä viimeistään perjantaina, vaikka se olisikin kehässä vasta sunnuntaina.

Pentuluokat ovat epävirallisia. Pikkupennut 5-7 kk arvostellaan vain pentu- ja erikoisnäyttelyissä. Niiden näyttelyiden (eli lähes kaikkien) kohdalla, joissa Koiramme-lehden tiedoissa lukee ”myös pennut” arvostellaan 7-9 kk vanhat pennut.

Junioriluokasta eteenpäin kaikki luokat ovat virallisia, ts. tuloksesta tehdään merkintä jalostustietokantaan. Ikäraja on 9-18 kk. Junioriluokkaan osallistuva koira voi kilpailla sertifikaattista, mutta ei cacibista eli kansainvälisestä sertistä.

Nuorten luokka on 15-24 kk vanhoille koirille. Se menee päällekkäin juniori- ja avoimen luokan kanssa, joten koira on mahdollista näyttelyttää niin, että se ei koskaan osallistu nuorten luokkaan. 15-18 kk vanhan koiran voi ikänsä puolesta ilmoittaa juniori-, nuorten tai avoimeen luokkaan. Alla on kuva helpottamaan hahmottamista luokista.nayttelyiat.jpg

Periaatteessa kannattaa ilmoittaa koira siihen luokkaan, jossa on vähiten kilpailijoita. Luokan voi päättää joka näyttelyn kohdalla erikseen, eli vaikka koira olisi jo kerran osallistunut näyttelyyn nuorten luokassa tai jopa avoimessa luokassa, saa sen seuraavaan näyttelyyn ilmoittaa valinnan mukaan juniori-, nuorten- tai avoimeen luokkaan. Monesti juniori on vielä keskenkasvuinen, joten sitä ei kannata ilmoittaa aikuisten koirien sekaan avoimeen luokkaan.

Avoin luokka on yli 15 kk vanhoille koirille, jotka eivät ole Suomen Muotovalioita. Luokassa ei ole yläikärajaa.

Käyttöluokka (alaikäraja on 15 kk, ei yläikärajaa). Tätä luokkaa varten tarvitaan koetulos, joka oikeuttaa ilmoittamaan koiran käyttöluokkaan. Tulos pitää mainita ilmoittautumiskaavakkeen alaosassa olevassa kohdassa koetulokset. Eri rotujen kohdalla on erilaiset säännöt käyttöluokkaan pääsemiselle. Tarkista oman rotusi tilanne esimerkiksi Kennelliiton tai rotuyhdistyksen nettisivuilta.

Valioluokkaan osallistuakseen koiran pitää olla jonkin maan tai kansainvälinen muotovalio. Suomen Muotovalion arvon saavuttanut koira on pakko ilmoittaa valioluokkaan, ellei se ole oikeutettu osallistumaan käyttö- tai veteraaniluokkaan. Muun maan kuin Suomen muotovalion voi ilmoittaa myös avoimeen luokkaan niin haluttaessa, mutta myös valioluokassa esiintyessään se kilpailee Suomen sertifikaatista.

Veteraaniluokka on 8 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille koirille. Veteraani-ikäisen koiran voi ilmoittaa veteraaniluokan vaihtoehtona myös avoimeen-, valio- tai käyttöluokkaan luokan vaatimien ehtojen mukaisesti.

Kasvattajaluokan voi ilmoittaa ainoastaan kasvattaja. Vaikka tiedät, että koiran on tarkoitus olla mukana kasvattajaluokassa, sitä ei rastia ilmoittautumiskaavakkeeseen. Kasvattaja päättää näyttelypaikalla, mitkä koirat osallistuvat hänen kasvattajaluokkaansa kyseisessä näyttelyssä.

Koiran luokkaa ei saa muuttaa enää näyttelypaikalla. Vain ja ainoastaan siinä tapauksessa, että koirasta on ilmoittautumisen jälkeen tullut Suomen Muotovalio, se siirretään valioluokkaan.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumisen voi tehdä monesti netissä, taikka perinteisellä lomakkeella joka lähetetään postitse. Tietoa järjestettävistä näyttelyistä löytyy Kennelliiton sivuilta tapahtumakalenterista sekä Kennelliiton Koiramme-lehdestä.

Ilmoittautumisen yhteydessä kysytään myös koiran tiedot, eli virallinen nimi, roturyhmä sekä rotu, syntymäaika, sirunumero sekä rekisteröintinumero. Sekä englanninbulldoggi, että tanskandoggi kuuluu roturyhmään 2.

Ennen ilmoittautumista on myös hyvä tarksitaa, että koiralla on rokotukset kunnossa, sillä ilman voimassaolevaa rokotusta ei näyttelypaikalle pääse lainkaan. Jos rokotus on päässyt raukeamaan, on myös varo-aika joka vaihtelee rokotteen mukaan. On hyvä varautua ainakin 4 viikon varoaikaan, eli siksi on syytä tarkistaa rokotukset jo näyttelyyn ilmoittautuessa.

Kun ilmoittautuminen on sitten hoidettu, tulee kotiin kilpailunumerolaput sekä näyttelypaikan infolehtinen noin viikkoa ennen näyttelyä. Tästä infopaketista selviää arvioitu aikataulu sekä kehä. Näyttelypaikalla on aina useampi kehä, eli "areena" jossa tietyt rodut arvostellaan. Näytteilleasettajan (se joka vie koiran näyttelyyn) tulee siis katsoa mihin kehään hänen on mentävä. Usein infomateriaalissa on "kehäkartta" josta näkee kehien sijoittelun. Kehät ilmoitetaan numeroilla.

Aikataulu joka infossa on mainittu on alustava aikataulu. Kehät ovat useinmiten myöhässä, mutta jos tuomari on vikkelä, tai poisjääneitä on paljon, voi kehä alkaa myös ajoissa. Tästä syystä näyttelypaikalla pitäisi olla ainakin tuntia ennen arvioitua arvosteluaikaa.

Näyttelyä edeltävät tehtävät

Aivan ensimmäiseksi on syytä treenata hieman näyttelyä varten. Aiheesta löytyy aika hyvä kirjoitus joka lähestyy aihetta melkein filosofiselta kannalta: http://www.saunalahti.fi/samans/jutut/show.html

Eri rodut esitetään eri tavalla. Youtubesta näkee paljon esimerkkejä jos etsii ja tietysti osallistumalla näyttelyyn "turistina" (eli menemällä paikanpäälle vain katsomaan) näkee paljon eri tyylejä ja saa vinkkejä omaan esittämiseensä. Kasvattaja auttaa varmasti myös mielellään! Meillä Suomessa omistaja tai kasvattaja on usein se joka koiran esittää, mutta ulkomailla on tavallisempaa, että näyttelyyn on palkattu erikseen handleri joka treenaa koiraa ja kiertää sen kanssa näyttelyissä.

Kioira on hyvä "laittaa näyttelykuntoon" jo muutama päivä ennen näyttelyä. Jos koira on likainen, se pestään, leikataan kynnet, putsataan korvat jne. Mitä pidempi ja paksumpi turkki, sen enemmän se vaatii "valmisteluja". Samoin jos on trimmattava rotu, on koira syytä käyttää trimmattavana tai trimmata itse jo hyvissä ajoin ennen näyttelyä.

Päivää ennen näyttelyä on hyvä tarkistaa kaikki tarvittavat tavarat ja pakata ne. Mukaan tarvitaan ainakin näyttelylapun pidike, vesikuppi, näyttelyhihna ja alusta tai häkki. Sen lisäksi on koiran rokotustodistus, rekisteripaperit ja näyttelynumero sekä info tarpeellisia ottaa mukaan. Huomioitavaa on, että ilman rokotustodistusta koira ei pääse näyttelyalueelle lainkaan. Älä siis unohda sitä!

Näyttelypäivän tapahtumat

Näyttelypaikalle saavuttaessa kävellään ensin rokotustarkastuksen läpi näyttelyalueelle. Rokotustarkastus on nimensä mukainen, eli kannattaa olla rokotustodistus jo valmiiksi kädessä ja monesti tarkastajia helpottaa huomattavasti jos tarkastettavat sivut ovat merkattu klemmareilla valmiiksi.

Tarkastuksen jälkeen on etsittävä oikea kehä jossa koira on tarkoitus esittää.

Näyttelykehän tapahtumat alkavat sillä, että kehäsihteeri ilmoittaa tietyn rodun arvostelun alkaneen. Ensin arvostellaan uros- ja sitten narttupennut. Sen jälkeen arvostellaan urokset kaikissa virallisissa luokissa: Juniori-, nuori-, avo- ja valioluokissa. Tämän jälkeen on narttujen vuoro samoissa luokissa.

Luokka jakautuu myös useampaan osaan. Tapahtumien kulku riippuu hieman tuomarista, sillä hän määrää missä järjestyksessä haluaa tehdä ja mitä, mutta yleensä se menee näin: Kaikki luokkaan osallistuvat pyydetään kehään siten, että kehäsihteeri huutaa kilpailunumerot. On siis hyvä painaa mieleensä oman koiran kilpailunumero.

Tavallisesti jokainen menee kehän rajojen sisäpuolelle ja asettuu numerojärjestykseen peräkkäin, laittaen koiransa seisomaan. Jos numerojärjestys on väärä, ohjaa kehäsihteeri oikeaan paikkaan. Tätä varten numerolapun pitää olla kiinnitettynä esittäjän vasemmalle puolelle!

Tuomari katsoo jokaista kilpailijaa muodostaen kokonaiskuvan osallistujista. Sen jälkeen hän monesti pyytää koko joukkoa lähtemään liikkeelle, eli juostaan/kävellään kehän ympäri, riippuen rodusta. Tässä hän haluaa nähdä kaikki koirat liikkeessä.

Kun hän on tyytyväinen, hän ilmaisee, että riittää. Tällöin pienimmän numeon haltja käy ensimmäisenä tuomarin eteen yksilöarvosteluun ja muut menevät kehän ulkopuolelle odottamaan. Yleensä koira laitetaan seisomaan tuomarin eteen (riippuen rodusta, dogit kylki tuomaria päin, englanninbulldogit naama tuomariin päin) ja tuomari aloittaa arvostelun. Hän kertoo arvostelunsa jonka toinen kehäsihteeri kirjoittaa arvostelulomakkeelle. Kun tuomari on valmis, hän pyytää liikkumaan. Yleisimmin tuomari pyytää menemään kerran kehän ympäri ja kerran kulmasta kulmaan. Eli silloin hän näkee sivuliikkeen, etu- ja takaliikkeet. Liikkumisen jälkeen koira asetetaan jälleen tuomarin eteen seisomaan, kunnes hän on arvostellut koiran valmiiksi, eli kertonut valmiiksi sen minkä hän haluaa, että kehäsihteeri kirjoittaa lomakkeeseen.

Arvostelun tulos kerrotaan heti ja se voi olla:

  • T, eli tyydyttävä
  • H, eli hyvä
  • EH, eli erittäin hyvä
  • ERI, eli erinomainen

Säännöt muuttuvat aika ajoin, mutta tätä kirjoittaessani EH:n ja ERI:n saaneet jatkavat kilpailua, kun taas T:n ja H:n saaneet saavat näyttelyarvostelun ja saavat lähteä.

Jos koira sai siis EH:n tai ERI:n, on koirakon poistuttava kehästä ja jäätävä odottamaan, kunnes tuomari on arvostellut loput luokan koirat. Sillon kehäsihteeri huutaa "kilpailuluokka" ja numerot joiden tulee tulla takaisin kehään.

Kilpailuluokkan tapahtumat ovat aika samanlaiset kun ekalla kerralla, paitsi että yksilöarvostelua ei enää ole. Eli kilpailijat asettuvat numerojärjestykseen ja laittavat koiransa seisomaan. Tuomari saattaa tässä vaiheessa jo ilmaista, että hän haluaa koirat eri järjestykseen, jolloin toimitaan sen mukaan. Sitten hän pyytää liikkumaan kehän ympäri ja kertoo kuka kilpailuluokan on voittanut, kuka oli kakkonen, kolmonen ja nelonen. Sijoittuneet (1-4) jatkavat seuraavaan, paras uros/narttu kehään ja muut saavat arvostelun ja halutessaan voivat lähteä. Tässä välissä kuitenkin kaikki poistuvat kehästä, sillä arvostellaan seuraava luokka. Jos arvosteltavana oli siis vaikka avoin luokka, tulee seuraavaksi valioluokka.

Paras uros/paras narttu-luokka aloitetaan kun kaikki ko. rodun urokset tai nartut ovat arvosteltu. Tapahtumat ovat samanlaiset kuin kilpailuluokan. Kaikki kilpailuluokassa sijoittuneet urokset tai nartut huudetaan kehään. Taas mennään numerojärjestykseen seisomaan. Tuomari katselee ja käskee sitten liikkeelle ja sen jälkeen hän laittaa 4 parasta urosta/narttua järjestykseen.

1. sijoittunut, eli paras uros tai narttu, jatkaa vielä ROP-kehään, eli kehään jossa on paras uros ja paras narttu. Näistä valitaan ROP elil rotunsa paras ja VSP eli vastakkaisen sukupuolen paras. Tässäkin tapahtumat ovat samanlaiset kuikn tähän mennessä.

ROP-koira jatkaa sitten vielä päivää RYP-kehään, eli ryhmän paras kehään. Tämä kehä saattaa olla eri keuin tähän mennessä ollut, eli jos oma rotu esitettiin kehässä numero 4, se voi nyt olla vaikka kehä numero 1. Yleensä tämä kehä on kooltaan suurempi, sillä RYP-kehässä esitetään kaikki sen roturyhmän ROP-koirat, eli parhaat koirat jokaisesta rodusta. 

RYP-kehien parhaat kisaavat sitten vielä BIS-kehässä. BIS eli best in show kehässä valitaan nimensä mukaan koko näyttelyn kaunein koira.