Miksi rotukoirat maksavat paljon?

Monesti ihmiset miettivät miksi rotukoirat maksavat niin paljon ja spekuloivat sitä, että kasvattaja tekee hirmuisen tilin pennuista saamillaan rahoilla. Kuitenkin samaan aikaan näkee kasvattajien valittavan, että ei meinaa saada edes omiaan takaisin pentueen kasvattamisesta.

Tässä kirjoituksessa olen pyrkinyt esimerkin avulla selventämään mikä koirissa maksaa ja miksi muutamalla sadalla ostettu koira ei todennäköisesti ole ns. kunnon kasvattajan kasvattama.

Kaikki alkaa suunnittelusta

Aivan ensimmäisenä kasvattaja alkaa suunnittelemaan pentuetta. Hänellä on mahdollisesti narttu joka on mielestään jalostuskelpoinen, mutta se ei yleensä riitä sellaisenaan, vaan ensin käydään terveystarkastuksessa ja näyttelyissä tai kokeissa jotta saadaan varmuus koiran jalostuskelpoisuudesta ja monella rodulla on tämän lisäksi pakollisia tutkimuksia jotka on suoritettava jotta pentueen saa rekisteriin.

Esimerkissäni en ota huomioon tavanomaisia kuluja kuten rokotukset, koiran hankintahinta ja ruoka- yms. ylläpitokustannukset. En myöskään ota huomioon tutkimusten, kokeiden ja näyttelyiden matkakustannuksia.

Esimerkkimme on vuodelta 2014 ja tällä koiralla ei ole pakollisia terveystutkimuksia, mutta omistaja haluaa varmistaa koiran terveyden, teettämällä sille seuraavat tutkimukset:

  • Silmäpeilaus jossa tarkistetaan silmät perinnöllisten sairauksien varalta. Hinta on joukkotarkastustilaisuudessa yleensä n. 40€
  • Polvitutkimus jossa tutkitaan polvet löysyyden varalta. Hinta on joukkotarkastustilasuudessa yleensä n. 20€
  • Sydänkuuntelu jossa tarkistetaan ettei sydämessä kuulu sivuääniä. Hinta on joukkotarkastustilaisuudessa n. 10€
  • Lonkka-, kyynär ja selkäkuvaus joka maksaa keskikokoiselle koiralle teetettynä eläinlääkärillä n. 250€
  • Lonkka-, kyynär ja selkäkuvauslausunnot jotka haetaan Kennelliitolta jotta tulokset olisivat viralliset maksaa yhteensä 77€
  • YHTEENSÄ 397€

Näiden lisäksi omistaja haluaa luonnetestituloksen ja muutaman näyttelytuloksen koiralleen jotta luonteen ja ulkomuodon arvioiminen ei ole ainoastaan oman harkinnan varassa.

  • Luonnetestin osallistumismaksu 50€
  • Näyttelyn osallistumismaksu 30€, 45€ ja 35€
  • YHTEENSÄ 160€

Tämän jälkeen koiran tutkimus-, näyttely- ja luonnetestituloksiin on mennyt 539€ ja on pahimmassa tapauksessa käynyt ilmi, että koira ei ole jalostuskelpoinen jonkin tietyn ominaisuuden vuoksi.

Esimerkissämme kutienkin oletamme, että tämä narttu on jalostuskelpoinen, ja seuraavaksi olisi etsittävä sopiva uros nartulle.

Nykypäivänä tämä on tietysti paljon helpompaa kuin ennen, sillä erilaisia kommunikaatiokanavia on paljon ja tietoa on yleisesti enemmän ja helpommin saatavilla. Moni ennen ja oikeastaan myös vielä tänäpäivänä matkustavat pitkällekkin nähdäkseen erilaisia koiria, mutta esimerkissä en ota huomioon uroksen etsimiseen menneitä kuluja, vaan hyppään suoraan siihen, että uros on löydetty.

Astutus

Uroksen omistaja määrää astutusmkasun, joka voi olla periaatteessa ihan mitä tahansa hän haluaa pyytää. Esimerkissämme uroksen omistaja pyytää ns. hyppyrahan 100€ joka maksetaan astutuksen yhteydessä ja sen päälle 100€ per syntyvä pentu.  Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että käytössä olisi kotimainen uros, monesti ulkomaisten urosten astutusmaksut ovat könttäsummia jotka liikkuvat 1000€ ylöspäin, riippuen toki rodusta ja yksilön meriiteistä.

Kun nämä asiat ovat sovittu, alkaa juoksujen odottelu ja kun ne alkavat, tehdään monesti progestronimääritys sitä varten, että tiedettäisiin milloin on otollisin hetki astuttaa. Ensimmäisellä testillä ei monesti saada vielä selville tarkkaa aikaa, vaan otetaan vielä uudelleen testi, tai jopa vielä kolmaskin.

Esimerkissämme otamme kaksi testiä, joista ensimmäinen maksaa 95€ ja seuraava 70€.

Ennen astutusta on siis mennyt yhteensä 664€ ja sitten saattaakin käydä niin, että astutus ei onnistu (esim. uroksen tapaturmainen jalkavamma joka estää astumisen tms.), vaan joudutaan turvautumaan syystä tai toisesta keinosiemennykseen (uros ja narttu menevät klinikalle yhdessä, uroksesta kerätään sperma, se tutkitaan ja narttu siemennetään sillä) josta syntyy kuluja lisää 250€, jolloin astutuksen jälkeen on mennyt 914€, eli liki tuhat euroa...

Jos sen sijaan olisi käytetty ulkomaista urosta joko niin, että uroksen luo olisi matkustettu tai että uroksen omistaja olisi lähettänyt joko tuore- tai pakastespermaa, olisi se nostanut hintaa entisestään. Se paljonko se olisi nostanut hintaa riippuu mistä päin maailmaa sperma lähetetään, mutta voidaan olettaa, että maksut (sperman keräys, pakkaus ja lähettäminen) olisivat halvimmillaan 1000€ ja siitä ylöspäin. Sen lisäksi olisi siementävälle eläinlääkärille maksettava vastaanotto ja säilytyskulut ennen siementämistä joka vaihtelee paljon tekniikasta ja kyseisestä eläinlääkäristä. Halpaa se ei kutienkaan ole..

Tiineyden toteaminen

Astutuksen/siemennyksen jälkeen jäädään odottamaan innokkaana onko astutus onnistunut ja pentuja saatu alulle. Koska keinosiemennystä käytettiin, tiedetään että uroksen sperma on ok, eli sitten jää pohdittavaksi se, onko narttu hedelmällinen... Takeita tiinehtymisestä ei ole, vaikka kaikki mahdollinen sen eteen onkin tehty.

Ensimmäisenä voidaan viedä narttu tiineysultraan jossa selviää onko narttu tiineenä vai ei. Ultran hinta on noin 70€. Esimerkissämme narttu osoittautuu tiineeksi, mutta ultrassa ei pysty näkemään kuinka monta pentua olisi tulossa.

Jos kyse on rodusta tai yksilöstä jolla saattaa olla vaikeuksia synnytyksen kanssa, on hyvä käydä tiineysröntgenissä, jossa pystytään määrittelemään kuinka monta pentua on tulossa ja se, onko joku pentu esimerkiksi liian suuri mahtuakseen syntymään luonnollisesti. Röntgen maksaa n 80€. Tähän mennessä kuluja on siis yhteensä 1064€

Tiineyden aikana narttu pitää luonnollisesti madottaa ja sen ruokavaliota pitää säätää sen mukaan, että se on tiineenä. Tästäkin syntyy kuluja, mutta niitä en tähän erittele enkä ota laskuun mukaan.

Synnytys

Röntgenissä on todettu, että pentuja on tulossa 5 kappaletta ja vihdoin ja viimein h-hetki koittaa. Ennen sitä on tietysti hankittu tarkoituksen mukaiset tilat ja välineet (mm. pentulaatikko, alustoja laatikkoon jne.).

Synnytyksessä käy kuitenkin niin, että yksi pennuista syntyy kuolleen, kaikki muut ovat terveitä ja hyvinvoivia, eli pentuja jäin 4kpl. Täten pentuemaksu uroksen omistajalle on esimerkkimme mukaisesti 400€, jolloin kokonaiskustannukset ovat tähän mennessä 1464€. Jos olisi jouduttu turvautumaan keisarinleikkaukseen tai nartulla olisi ollut muita synnytysvaikeuksia, olisivat kulut huomattavasti suuremmat. Esimerkissämme oletamme kuitenkin, että kaikki sujui ongelmitta omin avuin.

Ensimmäisinä viikkoina pennut lähinnä nukkuvat ja imevät, mutta hiljalleen niille on tarjottava kiinteää ruokaa, olettaen että emän maito on riittänyt hyvin eikä korvikkeita ole tarvittu. Näitä kuluja en kuitnekaan tässä ota huomioon, vaan jatkamme eteenpäin.

Rekisteröinti

Ennen luovutusta pennut pitää rekisteröidä ja jotta ne saadaan rekisteriin, ne on ensin sirutettava. Sirutus maksaa suunnilleen 35€/pentu, eli yhteensä 140€ ja rekisteröinti halvimman maksuluokan mukaan 40€/pentu, eli yhteensä 160€. Jos pentue tai kasvattaja ei täytä kaikilta osin kennelliiton ja rotujärjestön vaatimuksia, olisi rekisteröintimaksu huomattavasti suurempi.

Rekisteröinnin ja sirutuksen lisäksi pentue vielä pentuetarkastetaan eläinlääkärin toimesta ennen luovutusta ja tämä kustantaa 27€/pentu, eli yhteensä 108€.

Tällöin olemme tilanteessa jossa koko pentueen maksut alusta loppuun ovat 2030€. Jos oletetaan, että kasvattaja haluaa pitää yhden pennun itsellään ja myydä 3 pennuista, olisi yhden pennun hinta 2030€/3 = 677€ ja tähän ei siis oltu otettu mukaan materiaali- tai ruokintakuluja, eli kasvattajan tulisi pyytää vähintään tuo summa, jotta pääsisi lähellekkään omilleen.

Tämän lisäksi olisi maksettava pennuista verot, sillä verottaja haluaa omansa vaikka kasvattajalla ei olisi yritystoimintaa! Tässä on asia jota monikaan ei tule ajatelleeksi, sillä jos pentuja ei rekisteröidä, ei verottajalla ole keinoa millä se saisi pentueen olemassaolosta mitään vihjettä. Sen sijaan kun pennut rekisteröidään, ne näkyvät jalostustietojäjrestemlästä ja tämä on yksi asia jota verottaja ainakin pistokokeen omaisesti seuraa.

Ottaen sitten huomioon se, että läheskään kaikki koirat joita on ajateltu jalostukseen eivät pääse kyseiseen käyttöön koskaan tai eivät tiinehdy tai menehtyvät ennen jalostuskäyttöä tai jotakin muuta, voidaan todeta, että on kohtalaisen vaikeaa päästä omilleen. Esimerkkinä omasta kasvatustyöstäni; ensimmäinen bulldoggipentue jonka ajattelin teettää, tuli astutukseen mennessä maksamaan noin 2500€. Meidän piti käyttää ulkomaista urosta, mutta melkein kaikki meni pieleen mikä vain voi mennä ja ultrassa näkyi, että pentuja ei ole, eli narttu ei tiinehtynyt. Maksoin siis tuon summan ns. tyhjästä. Seuraava pentue oli sitten toinen juttu, se onnistui, mutta enhän voinut sisällyttää tuota menettämääni 1. yrityksen rahaa 2. pentueen pentujen hintoihin..

Tässä siis vielä laskelma numeroina esimerkkimme mukaisesti:

397 € Terveystutkimukset
160 € Luonnetesti + näyttelyt
165 € Progestronimääritykset
100 € Hyppyraha uroksen omistajalle
250 € Keinosiemennys
70 € Tiineysultra
80 € Tiineysröntgen
400 € Pentuemaksu uroksen omistajalle
140 € Sirutus
160 € Rekisteröinti
108 € Pentuetarkastus eläinlääkärillä
2 030 € Yhteensä