E-pentue

hemmomuusa.jpg

"Hemmo" Bull äxsions impossible X "Muusa" Mastif hill myspace music

Pentue saatettiin alulle 25.8.2014. Tiineys vahvistettiin 19.9. Siinä vaiheessa sikiöitä oli kaksi. 23.10 kävimme röntgenissä jossa todettiin, että pentuja on tulossa vain yksi. 28.10 aamulla alkoi vihreä vuoto, jolloin totesimme, että pentu on kuollut ja koska synnytys ei ollut käynnistynyt lainkaan, oli Muusa leikattava.

Pentu oli ihan normaalin kokoinen ja "ehjä" (ei kitalakihalkiota, tyrää tai muutakaan vikaa ulkoisesti) mutta yhden pennun istukan tuottama hormoni ei todennäköisesti ollut riittänyt käynnistämään synnytystä ja niin pentu kuoli.

 

 Sukupuoli Nimi                         

Viralliset terveys- tutkimukset

Havaitut viat ja sairaudet  

Kuolinaika ja syy

Narttu

Ei nimeä

Ei

Ei

Kuollut ennen syntymää

YLEISTÄ PENNUISTA JA NIIDEN VANHEMMISTA:

Uroksen omistaa Hanna Maijala

Pentujen sukutaulu ja pentue jalostustietojärjestelmässä


Millä perusteella vanhemmat on valittu? Pari on valittu täydentämään toisiaan. Narttu on sporttinen, kohtalaisen pieni rotunsa edustaja ja uros vastaavasti kohtalaisen vahvan tyyppinen, suuri rotunsa edustaja jonka hengitys on moitteeton. Molemmilla on erinomainen kehon rakenne ja ne liikkuvat hyvin. Nartun suurin vika on sen kapea leuka jota tasapainoittamaan valittiin uros jolla leuka on leveämpi. Toinen nartussa oleva huono puoli on sen ylimääräiset ripset. Hyvänä puolena taas on se, että narttu on itse synnyttävästa linjasta ja on tuonut maailmaan jo yhden pentueen jossa ei tarvittu ihmisen apua lainkaan. Uroksen huono puoli on se, että sillä on hieman löysyyttä luomissa (makroblepharon), mutta erinomainen ja vaivaton hengitys. Kummallakaan ei ole ollut iho-ongelmia, allergioita, tai muutakaan kroonista vaivaa. Yhdistelmää suunniteltaessa on otettu huomioon myös molempien suku. Uroksella itsellään ei ole ennestään jälkeläisiä, eikä sen sisaruksillakaan.


Mikä on yhdistelmälle asetettu tavoite? Tavoitteena on, että pennut syntyisivät luonnollisesti (ilman ihmisen apua), että niillä olisi erinomainen elinvoima ja ne hengittäisivät ja liikkuisivat vaivattomasti. Luonnollisesti myös terveys on tavoitteena, eli että pennut olisivat vapaita kroonisista sairauksista.


Millaiset ovat rodun jalostuksen tavoiteohjelman suositukset jalostuskoirille? Englanninbulldoggien jalostuksen tavoiteohjelma löytyy täältä.


Täyttääkö pentue jalostuksen tavoiteohjelman määritykset? Jos ei, mitkä ovat kasvattajan perustelut asialle? Yhdistelmä täyttää jalostusvalinnalle asetetut määritykset.


Monet perinnölliset sairaudet puhkeavat vasta 3-6 vuoden iässä; niinpä nuorten jalostuskoirien terveys ei ole mikään tae. Uroksen ja nartun terveyshtiedot?
Uroksella ei tiettävästi ole mitään perinnöllisiä sairauksia, allergioita tai muutakaan vaivoja ja se on astutushetkellä keski-ikäinen (reilu 3v). Silmätutkimuksessa on todettu luomien löysyyttä (makroblepharon). Sillä ei ole itsellään jälkeläisiä, joten ei vielä tiedetä mitä se periyttää. Nartulla on ylimääräisiä ripsiä kuten edellä on mainittu. Nartun hengityksessä olisi myös parannettavaa sen kapean leuan vuoksi joka johtaa myös kurkun ja keuhkoputken kapeuteen joten siksi valittiin uros joka tasapainottaa tätä ominaisuutta. Nartun henkitorvi on kuvattu, jolloin todettiin että se on kapeahko jos verrataan yleisesti koiriin, keskiverto jos verrataan muihin bulldogeihin. Nartulta on myös tutkittu polvet jotka ovat erinomaiset sekä sydän josta ei löydetty sivuääniä. Nartulta on lisäksi tutkittu Huu-geeni jota se ei kanna. Katso tiedot seuraavasta kohdasta.

Onko isälle ja emälle tehty jonkin perinnöllisen sairauden osalta geenitesti, jonka avulla on tutkittu kantaako koira kyseistä sairautta? Nartulta on tutkittu Huu-geeni joka aiheuttaa epätasapainon kehossa joka johtaa taipumukseen saada virtsakiviä. Testin tulos oli "clear" eli Muusa ei kanna kyseistä geenivirhettä.
Geenivirheen pitää löytyä molmemmilta vanhemmilta jotta sairaus ilmenee.

Onko isällä tai emällä hammaspuutoksia ja millainen purenta niillä on? Ei ole hammaspuutoksia ja purenta on molemmilla rodunomainen, nartulla aavistuksen pitkä alaleuka.

Reagoiko isä tai emä koviin ääniin? Ei. Kumpikaan ei ole ääniherkkä. Narttu on käytetty luonnetestissä ja siinä todettu laukaisuvarmaksi. Kumpikaan ei myöskään reagoi ilotulitteisiin tai ukkoseen.

Onko isä tai emä joissain tilanteissa ollut hyökkäävä? Onko se purrut ketään? Kumpikaan ei ole purrut ketään ja molemmilla on oikein mukava seurakoiran luonne. Kuten mainittu edellä, narttu on käytetty luonnetestissä jossa tämä ilmenee myös.

Käytetäänkö rodun koiria tai onko niitä joskus käytetty johonkin työhön? Millaisissa tilanteissa - hyvässä ja pahassa - mahdolliset käyttöominaisuudet voivat tulla esille? Bulldoggeja on käytetty aikanaan härkätaisteluihin. Kun härkätaistelut kiellettiin lailla, rotu oli kuolla sukupuuttoon. Tällöin siitä kuitenkin alettiin jalostamaan seurakoiraa ja tässä on onnistuttu kohtalaisen hyvin. Vaikka bulldoggi ei enää ole taistelukäytössä, sen jääräpäisyys ja joskus jopa yliampuva itsevarmuus ovat edelleen merkkejä "entisistä ajoista". Bulldoggi lähtee erittäin harvoin hyökkäämään, mutta hyökkäyksen kohteeksi joutuessaan se ei myöskään lähde perääntymään - vaikka hyökkääjä olisi härän kokoinen.. Tämä on siis hyvä ottaa huomioon jokapäiväisessä elämässä sekä koulutustilanteissa.