Sijoitus

Koiran sijoituksesta tehdään aina kirjallinen sijoitussopimus. Sijoitussopimus on koiran kauppaa koskeva sopimus jälkeenjäävin ehdoin. Sijoitussopimus tähtää aina koiran jalostuskäyttöön, mutta jokaista sijoitettua koiraa ei välttämättä käytetä jalostukseen jos huomataan, että se ei ole jalostuskelpoinen yksilö. 

Tämä tarkoittaa sitä, että koiran ottanut perhe saa koiran vastineeksi sopimusaikana suoritetusta maksusta, joka käytännössä suoritetaan koiran päivittäisenä hoitona ja ruokintana. Kasvattaja taasen saa sopimuksesta kasvattinsa jälkeläisiä ja pystyy näin ollen pitämään suurempaa jalostuskoirakantaa.

Jokainen koiria harrastava on varmasti kuullut tai lukenut ainakin huonoja asioita pieleen menneistä sijoitussopimuksista. Vaikka pieleenmenneitä sijoitussopimuksia puidaankin äänekkäästi ja julkisesti, se ei tarkoita sitä, etteikö onnistuneita sopimuksia löytyisi - ja paljon. Niitä vain harvemmin käsitellään julkisesti palstoilla tms.

Meidän mielestä onnistuneen sijoitussopimuksen lähtökohta on se, että olemme samaa mieltä koiranpidosta yleisellä tasolla. Meillä esimerkiksi kaikki koirat ruokitaan raakaruualla ja tätä ruokintatapaa toivomme kaikilta kasvattiemme omistajilta. Sijoituskodilta kuitenkin vaadimme tätä tapaa ruokkia koiria, sillä mielestämme tämä on erittäin vahvasti koiran hyvinvointia edistävä asia.

Tämä EI kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi olla seppä syntyessään. Me neuvomme ja opastamme mielellämme kaikessa koiranpitoon liittyvässä mikäli tämä on tarpeen. Tärkein on se, että olemme "samalla aaltopituudella" koiranpidon suhteen.
Mikäli epäilyttää käykö ajatukset yksiin, voi kotisivuiltamme sekä keskustelupalstaltamme lukea kirjoituksia joista varmasti selviää suurin osa ajatuksistamme koiranpidosta. Sen lisäksi tämän sivun alalaidasta löytyy muutaman sijoitusperheen yhteystiedot mikäli haluat kysyä heiltä kokemuksia.

Sijoitus ja ehdot?

Käytämme jokaisen sijoittamamme koiran sopimuspohjana Kennelliiton sijoitussopimuksia (nartuille ja uroksille on omansa) jotka löytyvät täältä.Koska sopimus sinällänsä on kohtalaisen puutteellinen, täydennämme sitä aina lisäehdoilla. Lisäehdoissa määritellään mm. koiran näytteilleasettamisesta, ruokinnasta, terveys- ja luonnetesteistä sekä kuluista.

Uroksen sijoitussopimuksen lisäehdoissa määritellään em. lisäksi miten hoidetaan astutusreissut vai tuleeko narttu uroksen luo, eli viekö kasvattaja/sijoitusperhe vai hoidetaanko astutus kasvattajalla/sjoitusperheen luona ja mitä kaikkea astutukseen liittyy

Nartun sijoitussopimuksen lisäehdoissa määritellään em. lisäksi mahdollisimman tarkasti miten hoidetaan astutus, tiineysaika, synnytys sekä pentuaika, eli miten aikaisin astutusreissusta sovitaan, missä narttu viettää tiineysaikansa (kotona vai kasvattajan luona) ja mitä vastuita/velvollisuuksia siihen liittyy (tiineyden seuranta, ruokinta jne), mitkä ovat synnytykseen liittyvät vastuut/velvollisuudet (riippuen tietysti synnyttääkö narttu kotona vai kasvattajan luona) ja niin edelleen.

Sopmuksesta neuvotellaan niin kauan kunnes siitä saadaan molempia osapuolia miellyttävä tai pahimmassa tapauksessa todetaan ettei yhteisymmärrykseen päästy.

Kasvattajan odotukset?

Tarkoituksena ei ole sanella sijoitusperheen koiranpitoa ja vahtia sitä silmä tarkkana, vaan varmistaa mahdollisimman hyvän jalostuskoiran aikaansaaminen. Lupaavan pennun suhteen tämä tarkoittaa sitä, että alussa (pentuaikana) olisi hyvä olla kohtalaisen usein yhteydessä. Ei kytätäkseen, vaan varmistaakseen että koira kasvaa ja kehittyy toivotulla tavalla ja jos näin ei käy, jotta voidaan keskustella siitä mitä asialle voidaan tehdä.
Tämä ei tarkoita sitä, että parhaan ystävänsä kanssa vietetty aika pitää vaihtaa kasvattajan kanssa vietettyyn aikaan, mutta se tarkoittaa viikoittaista yhteydenpitoa, nimenomaan alussa, varsinkin jos kasvattaja ja sijoitusperhe ovat entuudestaan tuntemattomia toisilleen. Tällä tavoin molemmat osapuolet voivat keskustella ja oppia luottamaan toistensa tapaan toimia. Voisi melkein todeta, että mitä suurempi luottamus, sen harvemmin kasvattaja kokee tarvetta kuulla pilkuntarkkoja kuulumisia.
Kun pennun pahin kasvukausi on ohi ja molemminpuoleinen luottamus on saavutettu, voidaan olla yhteydessä huomattavasti harvemmin.

Alussa olisi myös syytä varautua siihen, että kasvattaja näkee koiran esim. kerran kuukaudessa. Mikäli sijoitusperhe kuitenkin asuu pidemmällä eikä tähän ole mahdollisuutta, on tästä aiheesta syytä keskustella jo sijoitussopimusta tehdessä. Tällöin voidaan sopia esim. kuvista tai muusta vastaavasta tavasta.
Näyttelyt ja terveys- sekä luonnetestit ovat toinen tärkeä aihe.
Sijoitusperheen olisi oltava edes jonkin verran kiinnostunut näyttelyistä, mutta myös terveystuloksista ja luonnetestistä, eli periaatteessa koiransa arvioimisesta niin ulkomuodon, terveyden kuin luonteen osalta. Se ei tarkoita sitä, että jokaisessa näyttelyssä on ravattava hampaat irvessä Rovaniemeä ja Hankoa myöden, mutta se tarkoittaa sitä, että on sen verran kiinnostunut aiheesta, että pitää koiran näyttelykunnossa ja harjoittelee sen kanssa kehäkäyttäytymistä, varsinkin jos ei itse halua esittää koiraa. Terveystutkimusten suhteen se tarkoittaa sitä, että on valmis joko itse viemään koiran useampaan terveystarkastukseen tai antamaan sen kasvattajan vietäväksi. Luonnetestin osalta omistajan on itse oltava ohjaajana jotta luonnetestin tulos olisi mahdollisimman paikkansapitävä. Kaikissa näissä tilanteissa kasvattajana olemme kuitenkin tarvittaessa mukana tukemassa ja neuvomassa!

Mitä mieltä sijoitusperheet ovat meistä?

Mielestämme kaikkein parhaiten yhteistyöstämme sijoitusperheiden kanssa voi kertoa sijoitusperheet itse. Tästä syystä tälle sivulle on kerätty kaikkien sijoitusperheiden yhteystiedot:

Sari Andersson, sijoituksessa enflanninbulldoggi narttu
Blogi jossa yhteystiedot yms.

Salla Järvinen, sijoituksessa tanskandoggi narttu
Sähköposti klikkaamalla tästä
Facebook kilkkaamalla tästä

Sami Reinikainen, sijoituksessa tanskandoggi uros
Sähköposti klikkaamalla tästä
Facebook klikkaamalla tästä